Dua Tahun Menanti Jambatan Baharu

jambatan-sook.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kehidupan bagi penduduk di Kampung Sanang Dalit, Sook tidaklah mudah sejak jambatan di kampong itu rosak akibat banjir kilat dua tahun lalu.

Jambatan itu memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian kerana menghubungkan mereka dengan Kampung Karamatoi dan jalan pintas bagi penduduk kampung untuk sampai ke bandar Sook.

Setelah jambatan itu rosak, penduduk kampung harus menggunakan jalan alternatif, yang jaraknya lebih jauh dan memerlukan waktu lebih lama untuk sampai ke bandar Sook.

Ini menimbulkan masalah bagi penduduk kampung terutama ketika mereka mengalami kecemasan serta membawa hasil pertanian dan komoditi mereka ke pasar.

Seorang wakil penduduk kampong itu yang  hanya dikenali sebagai Lingkungan mengatakan bahawa mereka telah menunggu selama dua tahun untuk melihat jambatan baharu dibina di tempat yang rosak itu.

“Kami berharap pihak berkuasa yang berkenaan dapat melihat keadaan kami kerana jambatan itu penting bagi kami. Kami tidak mahu ketinggalan dari segi kemajuan dan pembangunan yang dinikmati penduduk di kawasan bandar, ”katanya.

Adun Sook, Datuk Ellron Angin ketika mengulas mengenai isu tersebut mengatakan bahawa dia mengunjungi Kampung Sanang Dalit pada bulan Disember tahun lalu dan mengambil perhatian mengenai masalah yang dihadapi oleh penduduk kampung.

“Saya telah membawa masalah ini ke Jabatan Kerja Raya Keningau tetapi masih belum menerima maklum balas atas permintaan saya untuk membina jambatan baharu di kampong itu untuk menggantikan yang rosak,” katanya.

“Sebagai wakil rakyat kawasan itu, saya mendesak pihak berwajib untuk melihat masalah ini dengan segera dan mempercepat pembinaan jambatan yang penting bagi penduduk kampung,” kata beliau yang juga Menteri Belia dan Sukan Sabah.

Sementara itu, Pemimpin Pembangunan Komuniti Sook Jules @Jaulis Romou telah melakukan pemeriksaan di lokasi baru-baru ini bagi pihak Ellron.

Katanya, penduduk kampung telah membina jambatan sementara yang hanya boleh dilalui kenderaan kecil seperti motosikal. – Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top