Dua Syarikat O&G Belum Jelaskan SST Tertunggak RM97 Juta Kepada Sabah

masidi-2.jpg

(Gambar fail)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Dua syarikat minyak dan gas milik Hibiscus Petroleum Bhd dengan cukai jualan negeri (SST) tertunggak masih belum menjelaskan jumlah tertunggak dengan kerajaan Sabah.

“Sekiranya mereka telah membayar, saya akan tersenyum dari telinga ke telinga,” kata Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Masidi Manjun ketika diminta kemas kini pembayaran berhubung Repsol Oil and Gas Ltd (Repsol) dan SEA Hibiscus Sdn Bhd (SEAH).

“Anda tidak nampak saya tersenyum seperti itu,” katanya kepada pemberita pada sidang media semasa jerayawara Minyak dan Gas, Perkhidmatan dan Peralatan (OGSE) Sabah di sini pada Khamis.

Semasa persidangan DUN Julai lalu, Masidi berkata kerajaan negeri akan membatalkan semua permit kerja yang dikeluarkan kepada kedua-dua syarikat sekiranya gagal menjelaskan SST tertunggak berjumlah RM97 juta.

Pada masa itu, beliau berkata notis telah diberikan kepada kedua-dua firma pada 21 Jun, dan jumlah itu sepatutnya diselesaikan sepenuhnya dalam tempoh 30 hari.

Tambahnya, kerajaan negeri berhak mengambil tindakan undang-undang terhadap syarikat berkenaan.

Ditanya sama ada kerajaan negeri akan meneruskan dengan membatalkan pas kerja kepada syarikat-syarikat itu, beliau berkata: “Kami akan meneruskan, dalam kuasa perlembagaan dan undang-undang negeri kami, apa sahaja (jalan) yang ada. Ini sedang ditangani oleh (kerajaan) sebelah, dengan Petronas. Kami akan mengemas kini media jika dan apabila keperluan itu timbul,” kata Masidi.

Masidi berkata kerajaan tidak menghadapi masalah seperti itu dengan mana-mana syarikat minyak dan gas lain.

“Saya sudah lupa jumlah sebenar syarikat (membayar SST), tetapi jika semua orang membayar, kami akan mengutip kira-kira RM1.2 bilion setahun,” katanya.

Mengenai acara itu, Masidi berkata syarikat Sabah harus meneroka peluang daripada Pelan Tindakan Industri OGSE Kebangsaan (Pelan Tindakan OGSE) 2021-2030 untuk meningkatkan rantaian nilai.

Masidi, yang juga Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, berkata adalah ironis apabila Sabah merupakan pengeluar utama minyak dan gas tetapi masih di peringkat awal dalam sektor itu.

“Sabah tidak berada di hadapan, tetapi jauh ketinggalan berbanding negeri seperti Sarawak dan Terengganu malah negeri yang tidak mengeluarkan minyak.

“Terdapat 369 syarikat OGSE Sabah tetapi separuh tidak aktif.

“Alasannya mungkin kerana mereka tidak cukup kompetitif untuk mengambil pekerjaan besar, atau tidak mengambil bahagian secara aktif dalam teknologi atau inovasi seperti ini,” katanya.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Sumber Petroleum Malaysia (MPRC) Mohd Yazid Ja’afar berkata 26 daripada 31 inisiatif telah dilaksanakan sejak pelancaran Pelan Tindakan OGSE pada April tahun lepas, dengan baki lima lagi dijangka dilaksanakan tahun depan.

MPRC merupakan agensi di bawah Unit Perancang Ekonomi (EPU) Jabatan Perdana Menteri yang ditugaskan memajukan sektor OGSE negara.

“Antara inisiatif yang dilaksanakan setakat ini ialah Geran Pembangunan OGSE untuk menggalakkan penggunaan teknologi dalam kalangan syarikat, di mana kami telah meluluskan 36 syarikat setakat ini.

“Ini termasuk satu syarikat Sabah dengan pembiayaan yang diluluskan sebanyak RM250,000,” kata Mohd Yazid.

Ditanya mengapa hanya satu syarikat dari Sabah yang menerima geran itu, beliau berkata berkemungkinan terdapat kekurangan kesedaran mengenai insentif yang ada, serta “selera untuk pergi global” yang lebih rendah.

Bagaimanapun, beliau berkata MPRC akan menggalakkan lebih banyak syarikat Sabah memohon melalui jerayawara dan platform lain.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top