Dua pemimpin GRS persoal keputusan membangunkan semula STC

STC-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Dua pemimpin Gabungan Rakyat Sabah (GRS) menentang keputusan untuk membangunkan semula bangunan Pusat Dagangan Sabah (STC) milik kerajaan negeri, di sini.

Menurut The Star, Presiden Usno Tan Sri Pandikar Amin Mulia (gambar, kiri) dan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Yong Teck Lee (gambar, tengah) turut mempersoalkan rasional pembangunan semula bangunan itu hanya kerana ia tidak mempunyai sijil pendudukan (juga dikenali sebagai sijil layak menduduki).

Menurut kedua-dua pemimpin veteran itu, ketiadaan pensijilan bukan alasan untuk membangunkan semula bangunan dua tingkat seluas 10,000 meter persegi yang pernah menempatkan pejabat kerajaan dan digunakan untuk pameran itu.

Pandikar dan Yong berkata bahawa beberapa pengubahsuaian sudah memadai untuk bangunan yang terletak di tanah seluas 2.8 hektar di Likas itu supaya selamat dan boleh digunakan.

Mereka menambah tidak ada keperluan untuk ia dibangunkan semula oleh syarikat swasta menjadi sebuah bangunan tinggi.

Pandikar, yang merupakan Duta Khas Sabah untuk Kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia-Filipina (BIMP-EAGA) berkata beliau telah menulis surat kepada Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor untuk bangunan itu digunakan bagi pejabat BIMP-EAGA juga bagi tujuan pameran perdagangan.

Pandikar berkata beliau terkejut apabila Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Sabah Datuk Phoong Jin Zhe (gambar, kanan) bercakap mengenai pembangunan semula STC.

Beliau turut mempersoalkan notis singkat yang diberikan kepada pengurusan sementara untuk mengosongkan bangunan itu kerana ini menjejaskan 16 syarikat tempatan dan lebih 20 penjaja gerai makan yang menggunakan premis itu.

Pandikar, yang juga pengerusi Tanjung Aru Eco Development Sdn Bhd (TAED), berkata pada Khamis bahawa TAED sebagai pemaju hartanah milik kerajaan boleh membangunkan semula bangunan itu.

Sementara itu Yong hairan dengan kenyataan Phoong bahawa kerajaan negeri mahu mengambil semula tanah STC sedangkan ia sudah menjadi milik negeri.

“Apa yang dia cakapkan,” katanya sambil menambah STC perlu dibaiki dan diubah suai dan tidak diberikan kepada pemaju swasta.

“STC adalah pusat pameran khusus,” kata Yong, bekas ketua menteri semasa pemerintahan Barisan Nasional.

Beliau berkata STC diilhamkan pada akhir 1980-an, direka pada awal 1990-an, dan dibina sekitar 1997.

“Pusat itu, yang dirasmikan oleh Perdana Menteri ketika itu, menawarkan pusat pameran terbaik pada masa itu,” katanya sambil menambah STC menjadi tuan rumah kepada banyak pameran perdagangan.

“STC direka bentuk untuk menjadi bangunan bertingkat rendah supaya kos penyelenggaraan dapat dikekalkan pada tahap minimum,” tambahnya.

“Adalah logik yang salah untuk Kementerian Pembangunan Perindustrian kini mendakwa tempat itu mesti ditutup dengan notis 72 jam semata-mata kerana ia tidak mempunyai sijil pendudukan,” kata Yong.

“Jika semua bangunan lama, walaupun masih selamat untuk diduduki, terpaksa ditutup kerana cabaran pematuhan OC, maka separuh daripada bangunan kerajaan juga akan ditutup,” hujahnya sambil menambah bahawa dia menganggarkan kos pembaikan akan hanya RM8juta.

Di tengah-tengah kontroversi yang semakin meningkat mengenai pembangunan semula STC, Phoong berkata kementeriannya mengalu-alukan sebarang idea atau cadangan untuk membangunkan semula STC.

Phoong berkata, keputusan itu bukan keputusan semalaman, dengan perkara itu diputuskan dalam kabinet Sabagh pada 2023 kerana tiada aktiviti di STC selama 10 tahun.

“Ia bukan keputusan mendadak kementerian kerana perancangan pembangunan semula STC telah melalui Kabinet tahun lepas.

“Saya tidak mahu memanjangkan perbincangan ini kerana kerajaan hari ini perlu membuat keputusan tentang bagaimana kita bergerak ke hadapan, dan cukup jelas bangunan itu rosak, manakala ramai yang mengadu tempat letak kereta tidak diselenggara dengan baik.

“Pada mulanya, tanah itu sepatutnya dijual kepada seseorang. Tahun lepas pembeli mengejar semula dengan pembelian, saya rasa ramai yang tahu tentang ini.

“Sepuluh tahun lalu, kerajaan sepatutnya menjual tanah itu. Jadi ia bukan diambil balik secara tiba-tiba,” kata Phoong.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top