Dua Lagi Daerah Di Sabah Dilanda Banjir

banjir-kota-marudu.jpg

Anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) membantu sebuah keluarga di rumah mereka yang dilanda banjir di Kota Marudu. (Kredit foto: FB APM Kota Marudu)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pitas dan Kota Marudu menjadi daerah terbaharu dilanda banjir dengan 79 mangsa daripada 21 keluarga dipindahkan ke tiga pusat pemindahan sementara (PPS) di Pitas, manakala operasi menyelamat mangsa masih dijalankan di Kota Marudu, sehingga pagi ini.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sabah memaklumkan 87 mangsa daripada 20 keluarga pula ditempatkan di dua PPS di daerah Paitan, menjadikan mangsa banjir di Sabah pagi ini meningkat kepada 166 orang daripada 41 keluarga, berbanding 65 orang daripada 16 keluarga malam tadi.

Menurut kenyataan itu, dua PPS dalam daerah Paitan iaitu Dewan Kampung Kubambangan menempatkan 38 mangsa daripada 10 keluarga, manakala 49 mangsa daripada 10 keluarga berada di Dewan Kampung Batangon Darat.

Tiga PPS di Pitas iaitu Rumah Ketua Kampung Sinasak Batu menempatkan 18 mangsa daripada enam keluarga, Surau Kampung Sibuang menjadi tempat berlindung buat 38 mangsa daripada sembilan keluarga dan Dewan Kampung Kusilad pula menempatkan 23 mangsa daripada enam keluarga.

“Banjir berlaku disebabkan hujan lebat berterusan bermula pagi semalam. Jumlah mangsa banjir yang dipindahkan dijangka meningkat,” menurut kenyataan itu, hari ini.

Sementara itu, Jabatan Meteorologi Malaysia memaklumkan cuaca bagi negeri Sabah hari ini diramalkan hujan di beberapa tempat membabitkan kawasan Pantai Barat, Sandakan dan Kudat, serta hujan di satu dua tempat di pedalaman dan Tawau. – BERNAMA

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top