Dua Kerusi Untuk Sabah, Sedikit Tetapi Adil – Masidi

masidi.jpg

Gambar fail

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Seorang menteri kanan Sabah berkata jumlah wakil Sabah yang sedikit dalam Kabinet Perdana Menteri baharu Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah sesuatu yang sudah dijangka.

Dengan hanya dua menteri dari Sabah dalam Kabinet seramai 28 orang, Setiausaha Agung Gabungan Rakyat Sabah (GRS) Datuk Seri Masidi Manjun berkata ia boleh dianggap sebagai pengagihan yang adil mengikut keadaan.

“Memandangkan bilangan menteri telah berkurangan dan dengan senario politik semasa, saya tidak merungut,” kata Masidi, yang juga Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan serta Menteri Kewangan Kedua Sabah.

Masidi berkata pelantikan Ahli Parlimen GRS Papar, Datuk Armizan Ali, sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang menjaga hal ehwal Sabah dan Sarawak dan Datuk Ewon Benedick dari Upko yang bertanggungjawab dalam pembangunan usahawan bermakna kedua-duanya mendapat portfolio yang baik.

“Tetapi saya harap akan ada lebih ramai wakil Sabah dilantik sebagai timbalan menteri,” katanya.

Pengumuman malam tadi menyaksikan Anwar mengurangkan Kabinet sedia ada daripada 32 kepada 28 menteri, dan melantik seorang wakil rakyat Sarawak, Datuk Seri Fadillah Yusof, sebagai salah seorang daripada dua timbalan perdana menteri.

Sumber: Malay Mail

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top