Dua Kementerian Baharu: Jeffrey Selar Hasrat Shafie

JeffreyKitingan.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Presiden STAR Datuk Dr Jeffrey Kitingan menyelar ketua menteri sementara Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengenai rancangan untuk menubuhkan dua kementerian baharu sekiranya gabungan Warisan Plus kembali berkuasa setelah Pilihan Raya Negeri (PRN) nanti.

Jeffrey, yang merupakan Ahli Parlimen Keningau, menegaskan bahawa apa yang Sabah perlukan adalah pemerintah yang berwibawa dan bukannya dua kementerian baharu.

Beliau mempersoalkan perlunya portfolio baharu itu, dengan menyatakan bahawa Shafie telah gagal menyusun semula dan memfokuskan kembali pentadbirannya walaupun mempunyai masa 26 bulan untuk melakukannya.

Katanya, kerajaan yang diterajui Warisan telah menyusun dan menamakan semula tiga kementerian sejak berkuasa pada bulan Mei 2018. Dia merujuk kepada kementerian pendidikan dan inovasi, kementerian kesihatan dan kesejahteraan rakyat, dan kementerian undang-undang dan hal ehwal anak negeri.

“Bagaimana prestasi kementerian-kementerian itu? Apa yang telah mereka lakukan? Apa yang menyebabkan Shafie tiba-tiba menyedari bahawa dia memerlukan dua kementerian baharu lagi?” Tanya Jeffrey dalam satu kenyataan hari ini.

Jeffrey juga berkata kedua-dua kementerian yang dicadangkan itu mungkin akan membazirkan wang.

Minggu lalu, Shafie mendedahkan rancangannya untuk menubuhkan dua kementerian baharu sekiranya Warisan PH terus berkuasa. Beliau, bagaimanapun, tidak menetapkan apa kementerian baharu itu.

Jeffrey mengatakan bahawa langkah tersebut akan mengakibatkan perbelanjaan besar, kos pentadbiran dan emolumen.

Menurutnya, rancangan besar itu kelihatan tidak masuk akal, kerana kerajaan Sabah gagal mentadbir negeri dan urusan kewangannya dengan baik.

Kerajaan pimpinan Shafie katanya malah gagal merangka dan melaksanakan dasar-dasar yang boleh mendokong iklim pelaburan selain gagal menyediakan kepimpinan ekonomi yang sangat diperlukan.

Jeffrey selanjutnya mendakwa bahawa Shafie telah membalas dendam dengan penggantian CEO dan ketua jabatan di agensi yang dianggap menyokong kerajaan Barisan Nasional sebelumnya dengan orang-orangnya.

Contohnya ialah pelantikan pengarah jabatan air yang kemudiannya dianggap melanggar undang-undang Sabah, katanya.

“Langkah ini menyebabkan kerajaan negeri memiliki pegawai yang kurang berpengalaman. Banyak pegawai tidak memiliki pengalaman, misalnya, dalam perancangan pembangunan dan pelaksanaan projek. “

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top