Dr. Jeffrey Dilantik Ketuai Jawatankuasa Khas Mengenai Warga Asing

Dr-Jeffrey.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri bersetuju melantik Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Khas Pekerja Asing dan Warga Asing Tidak Berdokumen di Sabah yang baharu ditubuhkan.

Jawatankuasa itu telah ditugaskan untuk mengumpul input daripada penguat kuasa undang-undang, pemain industri, pemimpin politik dan pemimpin masyarakat tentang cara terbaik menangani isu pekerja asing tanpa izin dan tanggungan mereka di Sabah.

“Kedua-dua Kerajaan Negeri dan Persekutuan bersetuju bahawa pendatang asing tanpa izin mesti didakwa dan dihantar pulang serta-merta.

“Kita kini dibanjiri dengan kehadiran pendatang asing tanpa izin yang telah mengambil pekerjaan yang tidak diingini oleh rakyat kita.

“Mereka telah bersembunyi di bawah radar kita. Kita tidak tahu di mana mereka berada, siapa mereka, atau apa yang mereka lakukan. Jika kita tidak dimaklumkan mengenai aktiviti mereka, kita mendedahkan rakyat kita kepada ancaman keselamatan serta bahaya kesihatan,” kata Dr. Jeffrey dalam satu kenyataan di sini pada Rabu.

Beliau berkata, sebagai pengerusi jawatankuasa itu, beliau akan mengadakan mesyuarat dengan ketua-ketua agensi penguat kuasa undang-undang, majikan yang mengambil pekerja asing dan pemimpin politik kerajaan dan pembangkang dan pemimpin masyarakat.

Selepas siri mesyuarat ini selesai dan data telah dikumpul, jawatankuasanya akan membentangkan kertas kerja kepada Jemaah Menteri untuk dibincangkan dengan lebih lanjut dan diharapkan penyelesaian kepada masalah itu akan ditemui.

“Saya percaya kita akan dapat mencari penyelesaian terbaik kepada masalah ini selepas perbincangan meluas dengan semua pihak berkepentingan yang berkaitan.

“Saya telah menetapkan tarikh akhir untuk membentangkan Kertas Kabinet ini dalam tempoh tiga bulan dari hari ini. Saya harap keputusan itu dapat diterima oleh semua orang, terutama rakyat Sabah,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top