Dr Jeffrey Buka Gapari Foodbank Di Tambunan Untuk Bantu Mereka Yang Memerlukan

food-bank.jpeg
Kongsi Bersama

TAMBUNAN: Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) melancarkan Gapari Foodbank di Pusat Khidmat DUN Tambunan untuk melayani dan membantu mereka yang memerlukan semasa wabak Covid-19.

Bank makanan dibuka oleh Presiden STAR dan Adun Tambunan, Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey G Kitingan di sini pada Isnin.

“Kami telah menyediakan barang makanan di premis ini untuk diedarkan kepada mereka  yang benar-benar memerlukannya.

“Terdapat mi, beras, rempah ratus, dan kami juga akan membeli hasil pertanian dari petani, yang tidak dapat menjual produknya, untuk diedarkan kepada orang miskin, “katanya.

Dr Jeffrey mengatakan idea itu pada mulanya dibincangkan pada Khamis lalu, dan kerja dimulakan segera setelah bajet ditetapkan dan tempatnya dikenal pasti.

Foodbank itu dibuka dari jam 9 pagi hingga 4 petang pada hari bekerja. Namun, ia juga akan membuka pintunya pada hujung minggu jika ada keperluan.

“Orang ramai dialu-alukan untuk menyumbangkan barang jika mereka ingin berbuat demikain. Tujuannya adalah untuk memastikan bahawa tidak ada yang kelaparan. Sekiranya anda memerlukan makanan, datang ke sini, dan kami akan membantu anda.

“Saya tahu bahawa lokasi ini mungkin agak jauh dari kampung-kampung di mana barang-barang ini sangat diperlukan. Mereka tidak perlu turun ke sini jika tidak dapat melakukan perjalanan.

“Yang harus mereka lakukan hanyalah menghubungi JPKK mereka dan memberikan senarai barang yang mereka perlukan serta jumlah orang di rumah mereka. Kami akan sampai ke depan pintu rumah mereka secara percuma.

“Kami juga mencari cara yang lebih mudah untuk mengangkut barang-barang ini, mungkin membeli lori kecil untuk memudahkan perjalanan,” katanya.

Walaupun tidak ada batasan untuk jumlah barang yang dapat diambil dari bank makanan itu, Dr Jeffrey mengatakan dia berharap orang-orang akan saling bertanggung jawab dan hanya mengambil apa yang mereka perlukan.

Bank makanan akan beroperasi selagi PKP berkuatkuasa dan ada orang memerlukannya.

“Selepas MCO, saya mahu inisiatif ini menjadi pelengkap pusat perkhidmatan kami. Kita bahkan boleh mengubahnya menjadi pasar mini, menawarkan hasil tempatan dengan harga yang sangat berpatutan, ”katanya. –THE BORNEO POST

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top