Dera Kanak-kanak: Wanita Didenda RM20,000

tukul-mahkamah.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Seorang wanita tempatan didenda RM20,000 atau penjara tiga bulan kerana mendera seorang kanak-kanak perempuan berusia enam tahun di bawah jagaannya.

Hakim Mahkamah Sesyen Noor Hafizah Mohd Salim turut memutuskan bahawa Sabarria Sazali, 31, dikenakan bon berkelakuan baik selama dua tahun dengan jaminan RM2,000 dan seorang penjamin tempatan serta melaksanakan khidmat masyarakat selama 50 jam maksimum enam bulan dari tarikh tersebut.

Mahkamah menyampaikan keputusan bersalahnya di sini pada Rabu selepas mendapati pihak pendakwaan telah membuktikan kesnya melampaui keraguan munasabah.

Sabarria didakwa menyebabkan kecederaan fizikal dan emosi terhadap kanak-kanak itu antara Mac 2019 dan 27 Feb 2020 di sebuah rumah di daerah Tuaran.

Tertuduh, mengikut kertas pertuduhan, adalah orang yang bertanggungjawab menjaga kanak-kanak itu.

Dia didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun atau denda sehingga RM50,000, atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Tertuduh merupakan saksi tunggal pembelaan manakala tujuh saksi dipanggil oleh pihak pendakwaan semasa perbicaraan.

Peguam Adelia Adnan, yang mewakili Sabarria, telah memohon hukuman diringankan untuk anak guamnya, dengan menyatakan bahawa dia adalah pesalah kali pertama dan telah menyatakan kekesalan.

Mahkamah juga diberitahu bahawa tertuduh menjaga bapa saudaranya yang cacat serta neneknya.

Timbalan pendakwa raya Dacia Jane Romanus bagaimanapun menggesa mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal memandangkan kes itu mempunyai kepentingan awam dan melibatkan kanak-kanak bawah umur.

Beliau menambah bahawa hukuman yang sewajarnya diperlukan untuk menunjukkan ketidaksetujuan orang ramai terhadap kesalahan itu.

Difahamkan Sabarria gagal membayar denda itu.

Sumber: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top