Deposit RM3.57 juta, Pokok dan Anak Kunci…

prnsabah-1.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Sebanyak RM3.576 juta deposit telah dibayar oleh 447 calon yang bertanding di 73 kerusi pada Pilihan Raya Negeri Sabah kali ini.

Di bawah undang-undang pilihan raya, calon yang bertanding di kerusi DUN diminta meletakkan deposit sebanyak RM5,000 dan membayar RM3,000 lagi sebagai deposit untuk bahan kempen.

Deposit boleh diambil kembali setelah keputusan diumumkan oleh tetapi jika calon memperoleh kurang daripada 1/8 jumlah undi, deposit tidak dikembalikan.

Deposit untuk bahan kempen, hanya dapat diambil kembali setelah pihak berkuasa tempatan yang berkenaan mengesahkan bahawa semua bahan telah diturunkan/dibersihkan.

Selain parti-parti politik, pilihan raya negeri kali ini juga akan menyaksikan 56 calon bebas dengan 14 daripadanya memilih ‘kunci’ dan ‘pokok’ sebagai logo pilihan mereka.

Antara calon bebas yang akan menggunakan simbol pokok ialah Jimmy Palikat, komposer dan penyanyi nombor popular lagu ‘Anak Kampung’, yang akan bertanding di Tambunan; Datuk Saddi Abdul Rahman (Sukau) dan Juhuran Kalmin (Sebatik).

Bagi simbol anak kunci, mereka yang memilihnya termasuk Kenny Chua yang bertanding di Inanam; Rasidan Abd Latiff (Bugaya) dan Masiung Banah (Kuamut).

Pilihan lain termasuk simbol kerusi, buku, jam, ikan, traktor, gajah, manggis, perahu, kuda, telefon dan pen.

Menurut laman web rasmi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), terdapat pilihan hingga 30 logo yang dapat digunakan oleh calon bebas.

Kerusi Bengkoka mempunyai calon bebas paling banyak dengan empat diikuti masing-masing tiga di Inanam, Api-Api dan Matunggong. – Bernama

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top