Demi Sabah, STAR bersedia bekerjasama dengan mana-mana parti politik

dr-jeffrey-2.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) bersedia bekerjasama dengan mana-mana parti politik demi kestabilan politik di Sabah.

“Kami terbuka kepada apa sahaja cadangan, dan kami dapat bekerjasama dengan mana-mana parti politik seperti apa yang telah kami lakukan selama ini,” kata Presiden STAR, Datuk Seri Dr. Jeffrey Kitingan selepas pelancaran usaha sama antara KOPSTAR Holdings Sdn Bhd dan Trucknet Machinery Trading Sdn Bhd di sini pada Jumaat.

Dr. Jeffrey berharap semua parti politik, khususnya parti politik tempatan, dapat mengetepikan perbezaan mereka dan bekerjasama sebagai satu entiti, seperti di negara jiran di Sarawak.

“Ini supaya kita menjadi lebih kuat. Saya rasa itu ideal dan suatu hari, mungkin ini akan berlaku. Marilah kita berusaha ke arah itu,” katanya.

Beliau juga berkata bahawa pada masa ini, terdapat perpaduan antara kerajaan dan pembangkang berkenaan Perjanjian Malaysia 1963 dan isu pengembalian hak-hak Sabah.

Sebagai contoh, katanya di Dewan Undangan Negeri kelmarin, semua ahli-ahli DUN sebulat suara menolak Akta Laut Wilayah 2012, yang mengurangkan wilayah laut Sabah dan Sarawak dari 12 batu nautika menjadi tiga batu nautika (pengurangan sembilan batu nautika, atau 16.5 km).

Pada bulan April tahun ini, Dr. Jeffrey telah mengeluarkan kenyataan menentang Akta tersebut, yang beliau anggap sebagai bertentangan dengan perlembagaan, dan menuntut agar undang-undang tersebut hanya terbatas di Semenanjung sahaja, kerana Sabah dan Sarawak tidak pernah menyetujui Akta tersebut.

Sementara itu, mengenai antara KOPSTAR Holdings Sdn Bhd dan Trucknet Machinery Trading Sdn Bhd, Dr Jeffrey mengatakan usaha sama itu diharap dapat membantu anggota koperasi, terutama petani, dalam mengangkut dan memasarkan hasil tani mereka.

“Melalui perjanjian ini, anggota koperasi dapat memiliki mesin ringan ini melalui pembiayaan pembelian mudah yang dirancang oleh KOPSTAR,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan KOPSTAR, Datuk Iskandar Datuk Abdul Malik berkata, koperasi berharap dapat mengedarkan 2,000 trak ringan kepada anggota dan pembeli lain yang berminat.

“Trak ini 20% lebih murah berbanding dengan kenderaan sepertinya. Ahli-ahli koperasi yang berminat boleh menghubungi kami, dan kami akan membantu dengan memberikan bantuan kewangan secara kredit mikro dan jumlah minimum ialah RM2,000 setiap peserta, ”katanya. – Warta Oriental

Foto: Jeffrey G. Kitingan Page


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top