Demi PdPR: Tempuh Perjalanan 30km Cari Sambungan Internet Lebih Baik

PdPR-internet.jpg
Kongsi Bersama

TAWAU: Tidak mahu ketinggalan pengajaran dan pembelajaran dalam talian (PdPR) dari rumah, pelajar di Teluk Wallace, Pulau Sebatik dekat sini, menempuh perjalanan 30km atau 40 minit dengan motosikal ke Sungai Tongkang hanya untuk mencari sambungan internet yang lebih baik.

Dalam berkongsi perkara ini, Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Wallace Bay Sibrin Daie mengatakan bahawa liputan internet yang lemah di Teluk Wallace dan sekitarnya telah memaksa para pelajar untuk pergi jauh dari rumah mereka bagi mengambil bahagian dalam PdPR.

“Talian telefon baik tetapi kami menghadapi masalah untuk menyambung ke internet.

“Terdapat keperluan untuk meningkatkan liputan internet di Pulau Sebatik untuk membolehkan sesi PdPR berjalan dengan lancar,” katanya kepada pemberita setelah menerima 10 telefon pintar dari Persatuan Bulan Sabit Merah Tawau untuk pelajar yang kurang bernasib baik di sekolah di sini pada Sabtu.

Sibrin mengatakan terdapat 266 pelajar di SMK Wallace Bay, yang kebanyakannya berasal dari keluarga berpendapatan rendah.

Sebilangan besar mereka tidak memiliki telefon bimbit, oleh itu telefon pintar akan memudahkan mereka untuk mengikuti kelas dalam talian.

“Telefon bimbit ini akan diberikan kepada 10 pelajar yang layak. Kita tahu bahawa di SMK Wallace Bay, banyak pelajar berkongsi telefon bimbit dengan ibu bapa mereka.

“Jadi, jika ibu bapa pergi bekerja, mereka tidak akan dapat mengikuti pelajaran PdPR,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Bulan Sabit Merah Tawau Pang Pak Chung berkata, program bantuan pihaknya menyasarkan pelajar sekolah menengah yang tidak mempunyai telefon bimbit.

Katanya, 10 pelajar di SMK Wallace Bay telah memenuhi syarat untuk menerima telefon, berdasarkan maklumat yang diberikan oleh sekolah. – BERNAMA


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top