DBKK Lancar Pelan Anti Rasuah

DBKK-Plan-anti-rasuah.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) telah melancarkan pelan pencegahan rasuah lima tahunnya (2021 – 2025), yang diadaptasi daripada Pelan Pencegahan Rasuah Jabatan Ketua Menteri sejak dua tahun lalu.

Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri, Datuk Abidin Madingkir berkata, rancangan itu merupakan langkah penting yang akan membantu memantau sebarang potensi rasuah dan pelanggaran dalam DBKK.

“Sebanyak 53 potensi risiko terkandung dalam pelan itu dan 198 pelan tindakan yang direka untuk menangani potensi risiko itu,” katanya semasa pelancaran pelan itu di sini pada Jumaat.

“Pelan ini penting dan ia bertepatan dengan hala tuju Sabah Maju Jaya,” tegas Abidin, sambil menambah ia akan berfungsi sebagai pihak berkuasa tempatan di barisan hadapan.

Abidin, yang juga menteri yang bertanggungjawab dalam hal ehwal DBKK, menyeru semua warga DBKK untuk mengekalkan rancangan itu dan memperkukuh integriti organisasi mereka.

Beliau menambah bahawa sistem dan prosedur DBKK akan diperkukuh dan dikaji semula bagi membendung gejala rasuah.

Turut hadir Datuk Bandar Datuk Noorliza Awang Alip, Timbalan Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Sabah Awang Samsul Baharam Bungso, Ketua Bahagian Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti, DSP Lee Nyuk Kim dan Ketua Pengarah DBKK Junainah Abbie.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top