DBKK akan lebih tegas dengan permohonan permit funfair

sotong-ride.jpg

Imbas kembali tangkap layar 'sotong ride' yang menyebabkan dua mangsa tercampak dalam kejadian di sebuah funfair di Likas pada Rabu.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) akan mengenakan semakan lebih ketat sebelum mempertimbangkan untuk mengeluarkan lesen kepada pengusaha pesta ria atau taman hiburan pada masa hadapan.

Ini berlaku selepas insiden seorang lelaki dan seorang wanita cedera parah selepas mereka tercampak dari tempat duduk ketika menaiki “Octopus” yang berputar di Likas di sini pada Rabu.

The Star dalam laporannya semalam memetik Datuk Bandar Datuk Seri Dr Sabin Samitah sebagai berkata DBKK sebenarnya telah menapis dengan betul pengendali pesta ria itu sebelum meluluskan lesen yang dipohon.

“Tetapi kemalangan boleh berlaku,” katanya ketika ditemui pada sambutan Hari Wanita Antarabangsa DBKK 2024 di sini pada Jumaat.

“Tetapi mereka (pengendali) harus lebih teliti dalam menservis peralatan mereka.

“Jadi, pada masa hadapan, kita mungkin melihat bila kali terakhir mesin diservis dan juga melihat rekod mereka, sama ada mereka mempunyai sebarang isu keselamatan yang membawa kepada kemalangan di sini atau tempat lain,” tambahnya.

Sabin berkata pengendali terbabit pada masa ini telah mematuhi semua syarat dalam permohonan mereka untuk mendapatkan permit mengadakan pesta itu, yang sepatutnya berlangsung dari 2 Feb hingga 10 Mac.

“Berdasarkan dokumentasi, kami tidak nampak sebarang isu, sebab itu DBKK mengeluarkan permit kepada mereka untuk beroperasi.

“Tetapi kami telah membatalkan permit mereka serta-merta (susulan kejadian),” katanya.

Bagi tujuan ini, Sabin berkata beliau akan mengelak daripada membuat kenyataan lanjut mengenai kejadian sebenar kerana siasatan masih dijalankan untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku pada malam itu.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Jauteh Dikun telah mengarahkan pesta itu berhenti beroperasi untuk pemeriksaan keselamatan susulan kejadian tersebut.

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Mohd Zaidi Abdullah berkata, siasatan awal menunjukkan kedua-dua mangsa – seorang wanita berusia 29 tahun dan lelaki berusia 35 tahun – tercampak keluar dari tempat duduk mereka ketika menaiki mesin itu.

Mereka tercampak sejauh 15m dan mengalami kecederaan, katanya, sambil menambah wanita itu cedera di kepalanya manakala lelaki itu mengalami kecederaan yang lebih serius dan terpaksa menjalani pembedahan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top