Darurat Hanya Akan Burukkan Lagi Ekonomi – Ku Li

ku-li.jpg

Tengku Razaleigh Hamzah arrived at Umno division chiefs meeting at Menara Dato Onn in PWTC. AZMAN GHANI / The Star

Kongsi Bersama

CYBERJAYA: Pengisytiharan darurat akan memburukkan lagi ekonomi Malaysia yang sudah teruk, kata Pengerusi Jemaah Penasihat UMNO, Tengku Razaleig Hamzah.

Veteran UMNO itu menjelaskan, beliau bukan mempersoalkan hak Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk memohon pengisytiharan itu daripada Yang di-Pertuan Agong.

Namun, ahli parlimen Gua Musang itu berpandangan tidak ada “alasan jujur” untuk kerajaan memohon pengisytiharan darurat itu.

“Sekiranya perdana menteri berjaya melaksanakan perintah darurat yang dicadangkan sebagai seorang ahli ekonomi dan bekas menteri kewangan, bekas menteri perdagangan antarabangsa dan industri dan bekas pengerusi Bank Dunia dan IMF, saya boleh tegaskan ia boleh memburukkan lagi keadaan ekonomi kita yang sudah teruk.

“Pelabur tempatan dan luar akan menghindari kita sepenuhnya. Keyakinan perniagaan akan musnah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tengku Razaleigh juga menjelaskan beliau ada alasan untuk percaya bahawa perdana menteri dan jemaah menterinya sudah tidak lagi mempunyai majoriti di Dewan Rakyat.

“Inisiatif saya bersama Yangdi-Pertua Dewan Rakyat tidak harus dilihat sebagai untuk kepentingan diri saya atau saya ada minat untuk jawatan perdana menteri, tetapi untuk mempertahankan prinsip sistem parlimen kita,” katanya.

Sebelum ini, pejabat Tengku Razaleigh mendedahkan surat tokoh itu dengan Yang di-Pertua Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun yang meminta usul tidak percaya terhadap perdana menteri diberi keutamaan pada sidang akan datang.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top