DARI BLOG SSK: Warganegara Digital Dalam Norma Baharu

zoom.jpg
Kongsi Bersama

1. Kita telah melepasi tahun 2020 di mana dunia dilingkari dengan kemajuan sains dan teknologi. Secara tidak langsung, pandemik ini telah meningkatkan kadar literasi digital masyarakat melalui media sosial terutamanya mendapatkan laporan tepat mengenai perkembangan Covid-19.

2. Norma baharu mengajar kita semua lebih berdikari dan menyesuaikan diri sebagai warganegara digital dalam melaksanakan pelbagai urusan seperti pendidikan, ekonomi mahupun sosial.

3. Namun, statistik 2018 di laman web Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menunjukkan pengguna internet Malaysia ialah 28.7 juta orang atau 87.4%. Hanya separuh menggunakan perbankan dalam talian (54.2%). Ia merupakan jumlah yang sedikit dan boleh dipertingkatkan.

4. Jika dahulu, kita kurang pandang serius mengenai kebaikan dan kelebihannya. Maka inilah masanya segala manfaat mudah didapati hanya di hujung jari. Pelbagai bentuk komunikasi boleh  dijalankan antaranya perniagaan online, pembelajaran melalui aplikasi Google meet, Zoom selain hal-hal urusan kerajaan melalui laman web rasmi.

Baca seterusnya di: sallehsaid.com

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top