DARI BLOG SSK: Vaksin & Pelan Imunisasi Kebangsaan Covid-19

vaksin-covid-19.jpg
Kongsi Bersama

1.  Selepas lebih setahun pandemik Covid-19 menggemparkan dunia, awal tahun ini hampir 50 negara telah memulakan program vaksinasi rakyat masing-masing. China juga turut menjadi negara yang pertama memulakan vaksinasi pada musim panas lalu dengan menyasarkan golongan berisiko, tanpa menunggu kelulusan vaksin terbabit secara rasmi.

2. Malaysia juga tidak terkecuali dari langkah ini di mana program vaksinasi dijangka dapat meliputi lebih 80% atau hampir 27 juta rakyat menjelang suku pertama 2022. Kerajaan telah menandatangani tiga perjanjian dengan syarikat pengeluar vaksin di mana sejumlah RM3 bilion telah diperuntukkan khusus oleh kerajaan bagi membiayai program ini.

3. Walaubagaimanapun, kerajaan masih lagi dalam tempoh perancangan untuk menyusun golongan yang diutamakan untuk vaksin, garis panduan pelaksanaan dan agihan vaksin bagi menyokong program berkenaan. Ia dijangka akan dilaksanakan secara berperingkat selama 12 bulan. Keutamaan diberikan kepada petugas barisan hadapan seperti kakitangan kesihatan dan anggota keselamatan, selain golongan berisiko seperti warga emas.

4. Sekurang-kurangnya 60% rakyat perlu diberi vaksin bagi mencapai imuniti kelompok, yang bermaksud baki 30% rakyat turut terlindung jika 70% rakyat mempunyai perlindungan vaksin COVID-19.

 

Baca seterusnya di: sallehsaid.com

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top