DARI BLOG SSK: Perangi Covid, Segerakan Vaksinasi

vaksinasi.jpg
Kongsi Bersama

1.Perangi Covid-19 dengan pengambilan vaksin, bukan sekadar dengan hanya mematuhi SOP. Perkara ini penting untuk kita fahami, di kala kita sibuk berbahas tanpa henti mengenai SOP. Perkara yang membimbangkan apabila pendaftaran dan vaksinasi rakyat Sabah amat rendah iaitu hanya 16.6% berdaftar dan 3.2% yang sudah divaksin. Kadar vaksinasi negara juga umumnya rendah sekitar 3.6% jika dibandingkan dengan negara-negara lain di rantau Asia Tenggara.

2. Proses vaksinasi perlu disegerakan kerana ia adalah kunci kemenangan kita atas Covid-19. Dengan kadar kes Sabah yang agak terkawal, kita perlu memperhebatkan usaha vaksinasi ke seluruh Sabah. Walaupun Malaysia melaksanakan PKP 3.0, kadar kes harian Sabah masih stabil di bawah 100 kes.

3. Program vaksinasi negara iaitu Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) adalah satu program yang baik, namun perlaksanaannya perlu diperbaiki. Ramai rakyat masih belum sedar dan berdaftar. Kalau di Sabah, rakyat luar bandar lebih faham kepentingan SOP daripada vaksinasi. Selain dari itu, masih ada keraguan berterusan di kalangan rakyat mengenai vaksin pilihan dan kesan sampingan vaksin. Ada yang layak mendaftar tetapi enggan mendaftar. Ada yang sudah awal mendaftar vaksin, tapi masih menunggu temujanji.

4. Kita perlu sehati sejiwa dalam perkara ini. Jika terdapat sebarang kelemahan dalam PICK, kita cari jalan terbaik untuk perbaikinya bersama. Yang penting, kita pastikan PICK ini bergerak pantas untuk kebaikan kita semua. Pandangan saya, kerajaan boleh melibatkan sektor penjagaan kesihatan swasta untuk mempercepat usaha vaksinasi. Ia juga bakal meringankan beban sektor penjagaan kesihatan awam dalam usaha memastikan program ini dapat diadakan secara menyeluruh.

 

Baca seterusnya di: sallehsaid.com


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top