DARI BLOG SSK: PdPR – Pelaksanaan & Keberkesanan

PdPR-1.jpg
Kongsi Bersama

1. Sesi persekolahan seluruh negara telah dibuka 20 Jan 2021. Bagaimanapun, peningkatan kes Covid-19 dan pelaksanaan PKP memaksa kerajaan mengubah sistem pendidikan yang konvensional secara bersemuka kepada Pengajaran dan Pembelajaran Di Rumah (PdPR) secara dalam talian.

2. Pendekatan PdPR ini dibuat dalam talian, luar talian atau secara off-site. Manakala kaedahnya sama ada menggunakan modul atau berasaskan projek. Para guru berperanan besar di mana mereka dipertanggungjawabkan untuk menyusun modul.

3. Disebalik kritikan dan maklumbalas yang diperoleh dari pelbagai pihak, bagi saya PdPR adalah pilihan terbaik bagi masa kini. Langkah ini dilihat sebagai tepat dan perlu memandangkan kenaikan mendadak kes Covid-19.

4.  Berdasarkan pengalaman pelaksanaan PdPR sebelum ini, guru-guru memulakannya dalam keadaan serba kekurangan dari segi kemahiran, alatan dan rujukan. Dalam masa yang sama pelajar juga dilihat masih belum bersedia untuk memulakan norma baharu ini. Namun, pengalaman lalu membuatkan pelaksanaan akan bertambah baik dan lebih tersusun.

5.  Namun, terdapat kebimbangan dan beberapa masalah yang diutarakan berkaitan PdPR. Antaranya isu capaian internet, kesediaan pelajar, kemampuan B40 serta M40 dan pembabitan ibu bapa. Apabila isu-isu ini dibangkitkan, tindakan penyesuaian dalam sistem pendidikan apabila berlaku bencana atau wabak dilihat sangat perlu.

 

Baca seterusnya di sallehsaid.com

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top