DAP Sokong Hadkan Ketua Menteri Sabah Kepada Dua Penggal

phoong-Jin-Zhe.jpg

Setiausaha DAP Sabah Phoong Jin Zhe

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Setiausaha DAP Sabah Phoong Jin Zhe berkata pihaknya mengalu-alukan cadangan had dua penggal bagi jawatan Ketua Menteri di Sabah.
Sambil menyifatkan ia sebagai permulaan yang baik, Adun Luyang itu menggesa kerajaan GRS memperkenalkan lebih banyak agenda reformasi.

“Empat ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah yang dipilih DAP akan menyokong pindaan perlembagaan negeri sekiranya kerajaan bersedia untuk membentangkan Rang Undang-undang untuk mengehadkan jawatan Ketua Menteri kepada dua penggal.

“Sebenarnya had dua penggal jawatan perdana menteri pada asalnya adalah idea yang dicadangkan dan dilaksanakan oleh PH-DAP,” kata Phoong yang juga Ketua Pemuda Pakatan Harapan Sabah dalam satu kenyataan pada Ahad.

Beliau berkata banyak negara di seluruh dunia seperti AS dan Perancis mengamalkan dasar yang sama untuk menghalang kuasa mutlak yang akan membawa kepada rasuah mutlak.

“DAP konsisten dalam menganjurkan reformasi institusi, kami gembira melihat agenda reformasi ini dapat direalisasikan dan dilaksanakan, Ketua Menteri harus membentangkan RUU itu tanpa berlengah-lengah,” katanya.

Tambah beliau, Pulau Pinang yang ditadbir oleh DAP-PH telah meminda perlembagaan negeri pada 2018 untuk mengehadkan jawatan Ketua Menteri kepada dua penggal, sambil menambah ini menunjukkan keazaman DAP-PH untuk mengukuhkan institusi demokrasi.

“Cadangan untuk mengehadkan jawatan Ketua Menteri adalah satu daripada 36 cadangan agenda reformasi yang dikemukakan kepada Ketua Menteri oleh Pakatan Harapan Sabah tahun lepas.

“Cadangan pembaharuan lain termasuk membenarkan semua wakil rakyat menyertai mesyuarat jawatankuasa bertindak peringkat daerah yang tertumpu kepada menangani isu sara hidup dan bencana alam.

“Paling penting, cadangan itu turut merangkumi 13 reformasi bagi Dewan Undangan Negeri Sabah, menubuhkan jawatankuasa pilihan khas, melantik ahli Pembangkang untuk mempengerusikan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) dan ini semua sudah diamalkan di Parlimen.

“Ini bukan sahaja mengukuhkan institusi demokrasi tetapi juga membawa Sabah ke hadapan untuk membina demokrasi yang lebih matang.

“Saya juga ingin mengingatkan Ketua Menteri supaya membentangkan pindaan perlembagaan negeri mengenai Undang-undang Anti-Lompat bagi memastikan budaya katak politik benar-benar dihapuskan dari Sabah,” katanya.

Beliau berkata pembangkang memainkan peranan yang lebih besar daripada hanya melakukan semak dan imbang seperti penyelesaian yang membina kepada kerajaan.

“Kami menyokong agenda reformasi yang baik tetapi ia tidak bermakna kami sanggup berkompromi dengan prinsip kami untuk menyokong semua rang undang-undang kerajaan secara membabi buta.

“DUN mempunyai peningkatan yang sangat terhad dari segi reformasi demokrasi. Sebagai contoh, setakat ini untuk rahun 2022 Dewan hanya bersidang selama lapan hari untuk membincangkan banyak isu berkaitan rakyat. Kita harus berbuat lebih banyak dan kerajaan tidak boleh meminggirkan perkara ini.

“Jawatankuasa pilihan dwipartisan akan menjadi permulaan yang baik dalam Dewan Undangan Negeri Sabah untuk meneliti secara serius pelbagai cadangan reformasi institusi untuk memimpin Sabah ke hadapan,” katanya.- Daily Express

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top