DAP Gesa PRN Sarawak Diadakan Tahun Depan

PRN-Sarawak.jpg
Kongsi Bersama

Setiausaha DAP Sarawak Alan Ling Sie Kiong menggesa pilihan raya negeri Sarawak ditangguhkan pada tahun depan sehingga keadaan Covid-19 di negara ini terkawal.

“Jangkitan harian tidak menunjukkan keadaan pulih. Sebenarnya, ia semakin teruk. Di Sarawak, kesnya masih tinggi walaupun ada hari kita melihat kes bawah 200,” kata Ling, menurut Borneo Post.

Semalam, Sarawak mencatatkan 351 kes baru manakala jumlah kematian Covid-19 negara sekarang adalah 7,241.

Senator itu berkata kerajaan Gabungan Parti Sarawak (GPS) tidak boleh mengadakan pilihan raya negeri tahun ini walaupun penggal lima tahun Dewan Undangan Negeri Sarawak berakhir pada bulan Jun depan.

Setakat ini, pilihan raya ditangguhkan berikutan pengisytiharan darurat sehingga 1 Ogos oleh Yang di-Pertuan Agong. Apabila darurat dicabut, pilihan raya negeri Sarawak mesti diadakan dalam 60 hari, melarang sebarang penggubalan undang-undang.

Selain jumlah jangkitan tinggi dicatatkan setiap hari, Ling berkata masih terdapat sebilangan besar penduduk Sarawak yang masih belum diberi vaksin, alasan lebih mustahak untuk menangguhkan pilihan raya negeri.

Ling berkata apabila pilihan raya akhirnya diadakan, DAP dan sekutunya dalam pakatan Pakatan Harapan akan bersedia. – Malaysiakini

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top