Dakwaan Junz Wong Tidak Berasas – Foo

Foo.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Naib Presiden parti Warisan, Junz Wong mengalami kehilangan ingatan selektif, berbohong dan membuat tuduhan tidak berasas terhadap pentadbiran Parti Progresif Sabah (SAPP), kata Timbalan Pengerusi Tetap SAPP, Foo Fook Ming.

Foo, yang juga merupakan bekas setiausaha politik mantan Ketua Menteri Datuk Yong Teck Lee mengatakan bahawa semasa Yong sebagai Ketua Menteri, dia (Yong) telah memperuntukkan 20,000 ekar tanah untuk tiga ruang kumpulan etnik utama dan juga mengeluarkan 44,000 hak milik tanah NCR kepada anak negeri Sabah.

Yong juga meluluskan hak milik sewa tanah 999 tahun kepada pemilik rumah Taman Seputeh, tambah Foo.

Katanya, Yong telah membantu sekolah-sekolah persendirian Cina seperti memperuntukkan tanah komersil utama seluas 5 ekar kepada sekolah persendirian Tawau, tanah kelapa sawit seluas 10 ekar untuk SRJK (C) Sin HwaLahad Datu, tanah seluas 40 ekar untuk Sekolah Tshung Tsin, 10 tanah seluas kepada Sekolah Shang Siew Sandakan , hutan simpan 2 ekar untuk SRJK (C) Min Chung dan tanah seluas 8 ekar ke KK Kolombong untuk SRJK (C) Chee Hwa. Yong juga memberikan tanah seluas 2.72 ekar kepada komuniti Cina.

“Yong telah mewartakan 19 tapak termasuk Bangunan Pejabat Pos Lama Gaya Street, Kuil Tham Kung, Sandakan, Likas Wetland, Atkinson Clock Tower, Maliau Basin, antara lain di bawah Enakmen Warisan Budaya Sabah (Pemuliharaan) 1997.

“Mengenai tuduhan Junz bahawa tidak ada pegawai Cina mengetuai perkhidmatan awam dan jabatan kerajaan semasa Yong, saya ingin membetulkan kebodohan Junz dengan hanya menamakan beberapa contoh. Datuk Peter D. Cheong, Datuk David Lee Thau Phin, Datuk Stephen Shee, Datuk Wong Kee Bun dan Datuk Stephen Foo.

“Mengenai UEC, Warisan tidak seharusnya mengambil kredit terhadap pencapaian sekolah persendirian, keputusan UEC hingga hari ini masih belum menjadi sijil yang dipertimbangkan oleh Kerajaan Negeri untuk menerima sebarang permohonan termasuk pekerjaan di sektor kerajaan. Keputusan lulus SPM masih menjadi syarat wajib.

“Tidak ada lulusan sekolah persendirian yang mendapat biasiswa Kerajaan Sabah kerana keputusan UEC. Pelajar yang mendapat biasiswa ini disebabkan keputusan SPM yang baik.

Foo mengatakan bahawa SAPP bahkan telah menubuhkan Tabung Pendidikan Progresif untuk membantu guru dengan program latihan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top