Dakwaan Guru Kafa Sabah Tidak Dibayar Elaun: Arifin Akan Minta Penjelasan Jakim

arifin-pidato.jpg

Mohd Arifin (tengah, barisan belakang) bersama pemenang pertandingan pidato.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan diminta memberi penjelasan berhubung dakwaan guru Kelas Agama dan Fardu Ain (Kafa) di Sabah tidak dibayar elaun.

Menteri Tugas-Tugas Khas Datuk Dr Mohd Arifin Mohd Arif berkata beliau akan mendapatkan maklumat daripada Jakim berhubung isu itu.

Mohd Arifin yang ditemui selepas menutup pertandingan pidato peringkat negeri di sini pada Selasa, berkata beliau yakin Jakim sedang dalam proses menyelesaikan perkara itu.

“Namun, sekiranya perkara yang didakwa itu benar, kita akan cuba mencari jalan untuk mengatasinya,” katanya.

Isu yang tular di media sosial mendakwa guru Kafa di Sabah diminta membayar balik elaun belajar yang diterima tujuh tahun lalu dan belum menerima elaun.

Dalam catatan di media sosial, menteri berkenaan dan Jakim turut ditanya sama ada mereka sedar isu itu dan penjelasan daripada pihak berkaitan telah diminta.

Sementara itu, Mohd Arifin berharap pertandingan pidato peringkat negeri dapat menyemai semangat patriotisme dalam kalangan pelajar di Sabah.

Berlangsung kali kedua di negeri ini, Mohd Arifin yang juga Exco Pendidikan Sabah berkata pertandingan itu juga dapat memupuk dan mengasah bakat pelajar dalam bidang pertuturan dan kemahiran bersyarah.

Kemahiran ini penting untuk mereka untuk menjadi pemimpin pada masa hadapan, katanya.

Tambahnya, pertandingan itu juga melatih pelajar mendekati nilai ilmu, bercakap secara berfakta dan melakukan sesuatu dengan ilmu.

Mohd Arifin berkata, sebanyak 700 penyertaan diterima pada tahun ini dan sambutan daripada pelajar amat menggalakkan.

Bagi tujuan ini, beliau mencadangkan agar pertandingan itu pada tahun hadapan dibuka kepada pelajar dari seluruh negara.

“Cadangan saya ialah kita membuka pertandingan itu ke peringkat kebangsaan dan Sabah akan menjadi tuan rumah pertandingan pidato kebangsaan peringkat kebangsaan tahun depan,” katanya.

Tambah Mohd Arifin, beliau berbangga dengan sambutan luar biasa pelajar seluruh Sabah terhadap pertandingan tersebut.

“Selain melatih mereka bercakap dengan penuh yakin dan mempersembahkan penampilan yang baik, menyertai pertandingan itu juga melatih mereka membuat kajian, tinjauan dan kajian bersama guru di samping mempraktikkan apa yang disampaikan dalam ucapan mereka,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top