Dakwa Sabah, Sarawak Dijajah Putrajaya: Maximus Ingatkan MP, ‘Jangan Bakar Api’

maximus.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak), Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata, pemimpin khususnya wakil rakyat Sabah dan Sarawak perlu berhati-hati apabila mendakwa dua negeri itu dijajah Putrajaya.

Katanya, wakil rakyat tidak harus “membakar api” yang tidak sepatutnya, sebaliknya perlu bersama memastikan negara terus berfungsi.

“Beberapa ahli yang berhormat mengatakan, Sabah dan Sarawak dijajah oleh Putrajaya. Saya rasa kata-kata macam ini adalah sesuatu yang kita perlu berhati-hati sebab sebahagian daripada ahli-ahli yang berhormat (blok pembangkang) juga pernah berada dalam kerajaan.

“Bawah kerajaan Keluarga Malaysia, inilah masanya untuk kita membantu negara ini berfungsi, kita jangan ‘membakar api’ yang tidak seharusnya timbul.

“Saya tahu yang berhormat (Ahli Parlimen Sepanggar Datuk Azis Jamman) ada hati yang baik tetapi hati-hati bila kita katakan bahawa Putrajaya menguasai Sabah dan Sarawak,” katanya dalam ucapan penggulungan perbahasan Bajet 2022 di Dewan Rakyat.

Ucapan Ahli Parlimen Kota Marudu itu kemudian mendapat reaksi Azis yang mencelah mempersoalkan fungsi dua menteri dari Sabah dan Sarawak dalam kerajaan ketika ini.

“Kita tidak sebut ingin keluar dari Malaysia, apa yang kita sebut, layanan kerajaan persekutuan terhadap Sabah dan Sarawak.

“Perkara ini sudah berlarutan hampir 58 tahun, tapi sekarang apabila menteri yang menjaga hal ehwal Sabah dan Sarawak datang dari Sabah, menteri yang menjaga undang-undang datang dari Sarawak, jadi kalau kita masih lagi menimbulkan isu ini, ketika pemimpin Sabah dan Sarawak sudah berada di sana (dalam kerajaan), kita tidak boleh persalahkan Putrajaya lagi sebab kebodohan kita selaku pemimpin Sabah,” katanya.

Sementara itu, Presiden UPKO yang juga Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Seri Wilfred Madius Tangau turut mempersoalkan ketiadaan peruntukan untuk mahkamah Sabah dan Sarawak dalam bajet yang diumumkan baru-baru ini.

“Soal bajet mahkamah Sabah dan Sarawak, kita tidak mempunyai bajet, terpaksa mohon kepada Putrajaya, itu apa? itu bukan penjajahan?

“Menteri perlu memperjuangkan agar mahkamah Sabah dan Sarawak diberi bajet dalam bajet tahunan,” katanya.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Beaufort, Datuk Azizah Mohd Dun, yang turut mencelah mempersoalkan sama ada Maximus dan Madius yang sebelum ini menjadi sebahagian daripada Kabinet, pernah memperjuangkan isu bajet untuk mahkamah Sabah dan Sarawak atau tidak.

“Dulu yang berhormat menteri dengan yang berhormat Tuaran (Madius) adalah menteri dalam Kabinet Malaysia, adakah diperjuangkan hal ini? (bajet untuk mahkamah Sabah dan Sarawak),” soalnya.

 


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top