COVID-19: Tempoh Sah Permit Kenderaan Komersial Di Sabah Dinaikkan Menjadi Lima Tahun

chin.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Tempoh sah permit kenderaan komersial di Sabah akan disemak semula menjadi lima tahun untuk permohonan pembaharuan yang diterima mulai 15 Februari 2021.

“Tempoh sah yang disemak semula melibatkan semua kenderaan komersial termasuk permit pengangkutan awam ketika pengusaha memperbaharui lesen mereka di pejabat Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Sabah pada 15 Februari dan seterusnya,” kata Pengerusi  LPKP Sabah, Datuk Chin Kim Hiung (gambar) setelah mempengerusikan Sabah Mesyuarat Lembaga Pengarah LPKP Sabah baru-baru ini.

Chin berkata, keputusan untuk menyemak semula tempoh sah permit kenderaan komersial dibuat setelah mempertimbangkan kesan pandemik Covid-19 terhadap ekonomi termasuk sektor kenderaan komersial.

“Seperti semua industri di negara ini, mereka yang berada di sektor kenderaan komersial juga terkena wabak Covid-19 dan LPKP Sabah berharap semakan tempoh sah dapat membantu mengurangkan beban kewangan mereka,” katanya.

Tempoh sah permit kenderaan komersial sekarang adalah tiga tahun, katanya.

Mengenai operasi pejabat LPKP Sabah semasa Perintah Kawalan Pergerakan (MCO), Chin mengatakan semua pejabat LPKP di negeri ini beroperasi pada 50% tenaga kerja mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 dan hanya akan memproses pembaharuan permit dalam tempoh ini .

Katanya, waktu operasi pejabat LPKP Kota Kinabalu adalah dari jam 9 pagi hingga 4 petang dari hari Isnin hingga Khamis tetapi pembaharuan permit dengan pembayaran tunai adalah dari jam 9 pagi hingga 1 tengah hari.

“Sementara itu, pejabat kami di Sandakan dan Tawau hanya akan memproses pembaharuan permit dengan pembayaran tunai dari jam 9 pagi hingga 12.30 tengah hari Isnin hingga Khamis.

“Pelanggan LPKP disarankan untuk memperhatikan bahawa pembaharuan permit pada hari Jumaat untuk ketiga-tiga pejabat LPKP adalah dari jam 9 pagi hingga 11 pagi,” katanya.

Chin menjelaskan bahawa kaunter pembaharuan permit harus ditutup lebih awal untuk mematuhi arahan Bank Negara mengenai prosedur pengambilan wang tunai, sambil menambah bahawa, pengendali kenderaan komersial juga dapat memperbaharui permit mereka enam bulan sebelum tarikh luput.

Katanya pelanggan boleh pergi ke laman Facebook rasmi Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan Sabah untuk membuat pertanyaan dan janji temu untuk memperbaharui permit kenderaan komersial mereka.

Beliau juga mengingatkan semua pengendali pengangkutan awam di Sabah untuk mematuhi ketat SOP Covid-19 yang ditetapkan oleh pemerintah untuk mengelakkan masalah dengan undang-undang.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top