Covid-19: Fasa Pertama Vaksin Tiba 26 Februari Ini

vaksin-covid-19.jpg
Kongsi Bersama

KUALA TERENGGANU: Malaysia dijangka menerima bekalan fasa pertama vaksin Pfizer-BioNTech pada 26 Februari ini, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata vaksin itu kemudian akan diagihkan secara berperingkat ke negeri-negeri dalam tempoh satu hingga dua minggu.

Noor Hisham berkata demikian selepas menghadiri mesyuarat Jawatankuasa Teknikal Pengurusan Darurat Covid-19 di Pejabat Menteri Besar di Wisma Darul Iman, di sini pada Isnin.

Turut hadir Menteri Besar Terengganu Ahmad Samsuri Mokhtar.

Malaysia sebelum ini dilaporkan membeli 12.8 juta dos vaksin Pfizer-BioNTech selain memberi komitmen untuk membeli tambahan 12.2 juta dos lagi vaksin sama.

Sementara itu, Noor Hisham berkata setakat ini seramai 141 sukarelawan telah menerima suntikan bagi Kajian Klinikal Fasa 3 Vaksin Covid-19, iaitu SARS-COV-2, yang ditaja Institut Biologi Perubatan Akademik Sains Perubatan China (IMBCAMS).

Mereka yang menerima suntikan itu merupakan antara 3,000 sukarelawan berusia 18 tahun ke atas yang telah dipilih berdasarkan kriteria-kriteria yang ditetapkan.

“Jumlah sukarelawan pun kita mahu 3,000 sahaja tetapi jumlah yang mohon lebih ramai daripada angka itu, jadi kita akan buat pemilihan,” katanya.

Sementara itu, Noor Hisham berharap isu pelaporan lewat kes ke Pusat Kesiapsagaan dan Tindak Cepat Krisis (CPRC) Kebangsaan Kementerian Kesihatan termasuk oleh fasiliti swasta dapat diselesaikan dalam tempoh seminggu lagi.

Pihaknya juga berharap fasiliti swasta berdaftar seperti klinik dan hospital dapat melaporkan kes-kes positif kepada CPRC di negeri masing-masing sebelum 12 tengah hari setiap hari.

“Kita lihat makmal-makmal swasta apabila mereka dapat keputusan mereka kena masukkan keputusan itu dalam sistem informasi maklumat kesihatan awam, jadi kalau ada kelewatan masuk data itu maka kita akan terima data itu lewat,” katanya.

 

-BERNAMA

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top