Contohi Perilaku Rasulullah SAW Kekalkan Keharmonian Antara Masyarakat – KM

hajiji-maulud.jpg

(Kredit foto: FB Hajiji Hsji Noor)

Kongsi Bersama

TUARAN: Rakyat Sabah, khususnya yang beragama Islam, digesa agar sentiasa mencontohi Rasulullah SAW dalam perilakunya mengekalkan keharmonian antara masyarakat.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Haji Noor berkata, rakyat harus terus menjaga keharmonian pelbagai kaum dan agama di negara dengan menjadikan Rasulullah sebagai contoh terbaik dalam

usaha baginda menjaga hubungan antara umat Islam dan bukan Islam.

Mengimbas kembali sejarah Rasulullah SAW semasa berada di Madinah, beliau berkata, baginda telah mengadakan perjanjian damai dengan pelbagai kaum yang tinggal di kota itu demi meningkatkan lagi kesefahaman dan memperbaharui hubungan berlandaskan prinsip kebenaran serta menghindar kekacauan.

“Inilah prinsip “Ukhuwah Insaniah” yang telah diterapkan oleh baginda Rasulullah SAW dalam masyarakat Madinah. Sesungguhnya kemuliaan umat Islam, bahkan jatuh bangun sesebuah bangsa serta negara adalah terletak kepada kesatuan dan kesepaduannya,” kata beliau pada Majlis Pelancaran Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Daerah Tuaran Tahun 2022 di Dewan Seri Sulaman, hari ini.

Katanya, semangat Maulidur Rasul perlu terus disemarakkan dan disemai dalam jiwa setiap umat Islam sebagai bukti ketulusan cinta terhadap Rasululullah SAW.

Hajiji berkata, Maulidur Rasul yang disambut hakikatnya bukanlah sekadar sambutan hari lahir Rasulullah SAW semata-mata, tetapi ia membawa suatu makna yang amat besar kepada seluruh manusia.

Menurutnya, dalam konteks kemanusiaan, Rasulullah adalah contoh dalam mengangkat ukhuwah insaniah (persaudaraan kemanusiaan) dan baginda berusaha menghapuskan apa jua bentuk diskriminasi atas nama agama, bangsa mahupun keturunan.

Justeru katanya, tema sambutan Maulidur Rasul tahun ini iaitu “Keluarga Malaysia Pemangkin Kemakmuran”, amat tepat dan signifikan dengan kehidupan masyarakat di negeri ini.

Beliau berkata, apa jua perbezaan yang wujud, hendaklah dijadikan sebagai kelebihan

dan bukan kelemahan, sementara persamaan pula hendaklah dijadikan sebagai sumber kekuatan.

“Kita jalin serta perkukuhkan lagi perpaduan dengan ikatan kasih sayang dan sikap bertoleransi sebagai sebuah keluarga yang besar. Prinsip inilah yang diterapkan oleh Nabi Muhammad SAW tatkala membangunkan Kota Madinah,” jelasnya.

“Walaupun Nabi Muhammad SAW telah mempusakakan al-Quran dan sunnahnya sebagai pedoman kita, namun semakin tua umur dunia ini, maka semakin hebat cabaran yang perlu ditempuhi khususnya kita sebagai umatnya.”

“Ini termasuklah cabaran dalam menghadapi helah dan tipu muslihat musuh yang semakin licik dan akibat kejahilan manusia itu sendiri. Justeru setiap cabaran dan rintangan tersebut perlu kita tangani dengan kebijaksanaan, strategi, ilmu pengetahuan dan juga kemahiran yang sebenar melalui semangat keluarga Malaysia,” tegasnya.

Hajiji turut mengajak rakyat negeri ini agar bersama-sama kerajaan memainkan peranan masing-masing dalam membantu memulihkan kembali ekonomi negeri yang terjejas akibat pandemik COVID-19.

“Semoga semangat kebersamaan kita itu dapat memberikan impak tinggi sekali gus dapat membina kesatuan masyarakat negeri ini yang dinamik dan bersatu padu,” tambahnya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top