Calon transgender harap kemenangan dalam pilihan raya

calon-transgender-Bangladesh.jpg

Anwara Islam Rani mengedarkan risalah kempen kepada orang awam. - FOTO AFP

Kongsi Bersama

RANGPUR: Seorang calon transgender dalam pilihan raya Bangladesh memberitahu AFP dia mengharapkan kemenangan yang akan menjadikannya suara pembangkang yang jarang berlaku di parlimen selepas pilihan raya ditutup pada Ahad.

Anwara Islam Rani, 31, telah menarik ratusan orang ke perhimpunannya sejak kempen bermula bulan lalu dan percaya dia mendapat sokongan untuk menang.

“Saya mendapat respons positif yang luar biasa daripada pengundi,” katanya kepada AFP pada Jumaat.

“Kemenangan adalah mungkin jika pengundian adalah bebas dan adil serta orang ramai boleh membuang undi dalam suasana aman.”

Tetapi berpuluh-puluh parti pembangkang telah memboikot pilihan raya, mengatakan ia tidak akan bebas dan tidak adil, dengan mengulangi penyelewengan yang meluas dalam pilihan raya sebelumnya yang dimenangi oleh Perdana Menteri Sheikh Hasina.

Liga Awami yang memerintah tidak meletakkan calon di kawasan di mana Anwara bertanding dan sebilangan kecil kerusi lain, satu usaha untuk mengelakkan parlimen seterusnya dicap sebagai institusi satu parti.

Sebaliknya Anwara bertanding sebagai calon bebas menentang GM Quader, bekas menteri penerbangan di bawah Hasina dan ketua parti yang mempunyai hubungan lama dengan kerajaan semasa.

Anwara, yang pernah bekerja sebagai aktivis dan penganjur untuk kempen hak transgender berkata, sekumpulan kecil penyokong yang berdedikasi telah membantunya mengadakan perhimpunan dan mendekati pengundi sebelum pengundian.

Walaupun dilahirkan dalam keluarga yang sangat konservatif di negara majoriti Islam, dia berkata saudara maranya menyokong kempennya, yang memberi tumpuan kepada penjagaan kesihatan dan peluang pekerjaan yang lebih baik.

Dia menambah bahawa dia telah mendapat sokongan yang mendalam di kawasannya, di bandar utara Rangpur, walaupun “kempen fitnah” yang bermula ketika pencalonannya untuk kerusi itu mendapat momentum.

“Lawan saya cuba mempengaruhi pendapat umum dengan mendakwa bahawa memilih ahli parlimen transgender akan merosakkan reputasi Rangpur di peringkat nasional dan antarabangsa,” katanya. – AFP/HMetro

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top