Calon Dari Sabah, Sarawak Untuk LHDN Dalam Proses Pelantikan

Jonnybone-Kurum.jpg

Jonnybone Kurum

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Senarai calon berpotensi dari Sabah dan Sarawak untuk dilantik sebagai Ahli Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) telah dikemukakan kepada Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan (MOF).

Setiausaha Politik kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak), Jonnybone Kurum berkata perkara itu dibincangkan semasa mesyuarat Majlis Khas Perjanjian Malaysia 1963 (MKMA63) pada Disember tahun lalu dan April tahun ini.

“Kedua-dua Kerajaan Sabah dan Sarawak telah mengemukakan senarai calon mereka dan Bahagian Hal Ehwal Sabah dan Sarawak (BHESS) telah pun menyerahkan nama calon tersebut kepada MOF,” kata Jonnybone sebagai maklum balas kepada kenyataan Timbalan Presiden Warisan Datuk Darell Leiking yang menyeru Kerajaan Sabah mencontohi Sarawak dan mengemukakan calon bagi jawatan lembaga pengarah LHDN.

Tegas Jonnybone, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Telupid, semua pihak telah melakukan tugas dan mereka dalam proses pelantikan.

Tambahnya, Kerajaan Gabungan Rakyat Sabah – Barisan Nasional (GRS-BN) telah melakukan tugas mereka dan menyelesaikan isu tersebut seperti yang termaktub dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan Perlembagaan.

“Kerajaan GRS-BN sangat teliti dan mereka sedar dan tahu akan hak mereka. Mereka bertindak pantas dan sewajarnya.

“Jangan risau. GRS-BN sudah jauh ke hadapan dan telah menguruskan semua perkara,” kata Jonnybone. –Warta Oriental

 

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top