Calon Berwibawa, Bersifat Tempatan Jadi Pilihan – Penganalisis

zaini-osman.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Calon dan situasi tempatan merupakan perkara diambil kira setiap parti yang bertanding pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah ke-16 nanti.

Malah Penganalisis Politik Universiti Malaysia Sabah (UMS), Dr Zaini Othman berpandangan, atas sebab itu, setiap parti sedang berhati-hati melakukan penyaringan agar memenuhi kriteria tempatan tersebut sekali gus seorang calon yang berwibawa dan boleh menang.

“Jadi isu di sini ialah isu menonjolkan calon yang berwibawa dan bersifat tempatan. Ini kerana situasi berlakunya PRN Sabah adalah disebabkan oleh ketidakwibawaan wakil-wakil rakyat yang akhirnya menyebabkan berlakunya PRN itu sendiri.

“Setiap parti pada masa ini sangat berhati-hari memilih calon yang mampu memberikan keputusan yang memihak kepada parti masing-masing. Sudah pasti saringan sangat ketat dilakukan oleh pimpinan parti,” katanya kepada Astro AWANI pada Khamis.

Dr Zaini turut berpandangan, pada masa sekarang setiap parti berdepan dengan keadaan sukar yang mana ramai dalam kalangan ahli parti mahu mencalonkan diri masing-masing memandangkan PRN Sabah ini mereka sifatkan sebagai masa untuk menjadi wakil rakyat.

Justeru katanya, setiap pucuk pimpinan parti akan melakukan satu saringan menyeluruh dan penilaian saintifik ke atas calon-calon tersebut.

Ditanya sama ada pengumuman calon itu terlalu lewat untuk berdepan dengan PRN Sabah, Dr Zaini menjelaskan ia adalah sama seperti Pilihan Raya Umum Ke-14 iaitu pengumuman calon dibuat pada saat-saat akhir sebelum penamaan calon.

“Saya menjangkakan bahawa parti-parti yang bertanding akan mengumumkan senarai calon pada minggu depan atau mungkin dua hingga tiga hari sebelum hari penamaan calon.

“Ini disebabkan saringan calon yang benar-benar layak dan berwibawa dititik-beratkan setiap parti,” katanya.

Selain itu, Dr Zaini turut menjangkakan peratusan keluar mengundi pada PRN Sabah kali ini sekitar 60 hingga 70 peratus.

Perkara ini katanya didorong soal keselamatan akibat pandemik COVID-19 dan kumpulan pengundi yang muak untuk keluar mengundi.

“Ini hanya jangkaan saya sahaja. Mungkin juga ia berubah kepada satu jumlah keluar mengundi yang tinggi apabila masyarakat atau pengundi itu merasakan inilah masanya untuk menunjukkan sokongan mereka,” katanya. – Astro Awani

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top