Cadangan pilihan raya pemilihan pengawas sekolah menengah disambut baik

Dr-Romzi.jpg

Prof Romzi Ationg (gambar fail)

Kongsi Bersama

LABUAN: Cadangan memperkenalkan proses pemilihan dalaman bagi pelantikan pengawas di peringkat sekolah menengah merupakan langkah positif yang boleh meningkatkan kesedaran mengenai amalan demokrasi, menurut seorang ahli akademik.

Pensyarah Kanan Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof Romzi Ationg berkata, inisiatif itu tepat pada masanya dan boleh dimanfaatkan dalam mempersiapkan pelajar sekolah menengah untuk menyertai pilihan raya umum.

Beliau berkata, pemilihan pengawas sekolah akan membolehkan pelajar memahami proses pengundian dan kerja sistem demokrasi di negara ini.

“Inisiatif ini dianggap tepat pada masanya dan penting untuk membentuk kesedaran politik pelajar muda,” katanya kepada Bernama pada Isnin.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail yang juga Ahli Parlimen Indera Mahkota meminta penjelasan di Dewan Rakyat sama ada Kementerian Pendidikan menyokong cadangan mengadakan pilihan raya dalaman untuk pemilihan pengawas sekolah.

Dalam jawapannya, Timbalan Menteri Pendidikan, Lim Hui Ying menyifatkan cadangan itu sebagai langkah penting ke arah meningkatkan literasi pendidikan politik, sejajar dengan pelaksanaan Undi 18.

“Cadangan berkaitan pemilihan pengawas itu amat baik, kami sedia untuk kaji cadangan itu dan saya mengucapkan terima kasih (atas cadangan itu),” kata Lim.

Romzi berkata, langkah itu adalah sebahagian daripada usaha berterusan untuk membiasakan pelajar dengan prinsip demokrasi dan prosedur pengundian sejak kecil.

“Memastikan kelancaran dan keberkesanan proses pilihan raya memerlukan kerjasama rapat daripada kedua-dua pihak dan Suruhanjaya Pilihan Raya.

“Selain itu kehadiran pemerhati politik penting bagi menegakkan ketelusan dan keadilan dalam prosiding pilihan raya,” katanya.

Romzi berkata, langkah itu mencerminkan komitmen Malaysia untuk memupuk rakyat bermaklumat yang aktif mengambil bahagian dalam proses demokrasi bermula dari tahun pembentukan mereka di sekolah menengah. – BERNAMA

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top