Bung Yakin Golongan Guru Mampu Hadapi Cabaran Untuk Tingkatkan Profesionalisme

cikgu-1-744x370-1.jpg
Kongsi Bersama

Oleh: Jaafar Abdul Wahid

KOTA KINABALU: Krisis global akibat penularan wabak COVID-19 bukan sahaja menyebabkan pembelajaran dan pengajaran secara konvensional tertangguh, bahkan menjadikan tugasan guru semakin mencabar apabila mereka perlu menyesuaikan diri dengan norma kehidupan dan kebiasaan baharu.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata antaranya ialah menyampaikan  proses Pengajaran dan Pembelajaran (PnP)  yang dilaksanakan secara dalam talian, selain guru-guru perlu berdepan normal baharu dengan melaksanakan perubahan seperti penjarakan fizikal sepanjang berada di sekolah, dalam bilik darjah, pejabat, mengamalkan budaya hidup yang sihat dan menitik beratkan aspek kebersihan.

“Ini semua sudah pasti mewujudkan cabaran-cabaran besar dan baharu yang harus didepani oleh setiap guru, bagaimanapun saya yakin dengan iltizam yang tinggi untuk mendidik anak bangsa segala cabaran ini akan dapat dilalui,“ katanya dalam ucapan perasmian Gerakan Massa Terima Kasih sempena  Hari Guru Peringkat Negeri secara maya di sini kemarin.

Menurut Bung yang juga Menteri Kerja Raya dalam alaf baharu yang mengutamakan kemahiran pembelajaran sepanjang hayat, tiada pilihan selain memanfaatkan teknologi dan aplikasi pendidikan dalam talian. Konteks pendidikan masa kini memerlukan guru menguasai dan mempunyai literasi teknologi komunikasi dan maklumat (ICT).

Bung Moktar

Sehubungan dengan itu menurut beliau guru perlu meningkatkan ilmu, kompetensi, keupayaan, kemahiran, perubahan sikap dan kesiapsiagaan dalam menerima normal baharu dalam pendidikan terutama pembelajaran dalam talian.

“Kesiapsiagaan ini akan dapat dilihat perubahan dari aspek pengajaran, pentaksiran dan penyampaian ilmu yang mencabar tugas keguruan,” katanya.

Dalam pada itu Bung mengakui wujud kekangan dalam pendidikan dalam talian seperti masalah capaian Internet, ketiadaan peranti digital pintar serta sikap murid dan pelajar sendiri, oleh itu beliau  menegaskan dalam hal ini guru sebaliknya perlu memikirkan cara untuk memastikan penyampaian ilmu itu tetap diteruskan.

“Saya amat berbangga ekoran masalah capaian internet ini khususnya di kawasan luar bandar, ada guru-guru yang sanggup menghantar nota dan tugasan pelajar walaupun terpaksa berjalan kaki yang memberikan gambaran profesionalisme mereka dalam bidang perguruan begitu tinggi,” katanya lagi.

Dalam pada itu Bung berharap  pelajar yang menghadapi masalah belajar secara dalam talian perlu diberi peluang berjumpa dengan guru di sekolah bagi mendapatkan ilmu secara bersemuka yang disifatkan lebih mudah dan jelas supaya mereka tidak tercicir dalam proses pembelajaran.

“Ini kerana tidak semua pelajar boleh menerima cara pembelajaran dalam talian, masih ada lagi pelajar yang perlu bimbingan secara konvensional untuk mereka lebih mudah memahami. Yang penting kita hendaklah memastikan pelajar itu tidak hilang semangat untuk menimba ilmu, begitu juga guru tidak hilang semangat untuk menyampaikan ilmu,” katanya.

Sehubungan dengan itu Bung meminta masyarakat agar memberikan sokongan serta memahami peranan yang dimainkan oleh guru dengan penuh komitmen dan ikhlas dalam melaksanakan tanggungjawab yang terbaik untuk mendidik dan menjaga anak-anak di tengah-tengah penularan pandemik Covid-19 ini.

Tambah Bung yang juga ahli Parlimen Kinabatangan, sesuai dengan tema sambutan hari guru  tahun ini ‘Berguru Demi Ilmu, Bina Generasi Baharu’ yang menyentuh peranan guru dalam memperkasa keilmuan dan profesionalisme bagi membina generasi baharu negara bagi memenuhi matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan jasa serta sumbangan golonngan guru wajar dihargai oleh masyarakat secara keseluruhannya

“Jasa insan bergelar pendidik ini amat besar dan setiap orang menginsafi hakikat bahawa kehadiran guru dalam kehidupan banyak membentuk keperibadian dan keterampilan seseorang untuk menjadi manusia yang berguna,” katanya

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top