Bung, Sang Pengubah Hutan Menjadi Kota

Bung-kinabatangan.jpg
Kongsi Bersama

SANDAKAN: Walaupun Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin mungkin dilihat secara negatif kepada sebahagian orang kerana berdasarkan cara dia bercakap di Dewan Rakyat selama bertahun-tahun, namun Borneo Post melaporkan bahawa tinjauan di lapangan menunjukkan bahawa dia adalah calon ‘pasti menang’ di DUN Lamag dalam PRN akan datang.

Satu artikel lain di Malay Mail pula memuatkan penjelasan Bung sendiri bahawa wataknya di parlimen dan di luar adalah berbeza.

“Bung yang anda lihat di Dewan adalah yang sedang memainkan peranannya. Bukan seperti di luar Dewan. Dalam sistem dua parti, saya harus mempertahankan menteri saya, kerajaan saya, ”begitu katanya kepada Malay Mail.

Lamag terletak betul-betul di tengah-tengah kubu kuat Bung, Kinabatangan. Bung telah mewakili kerusi Parlimen Kinabatangan sejak tahun 1999.

Dia baru-baru ini dengan yakin mengatakan bahawa orang-orang di Lamag telah “merayu” agar dia menjadi calon supaya dia dapat mewakili mereka.

“Hanya ‘spesies khas’ boleh mendapat sokongan seperti ini,” katanya, dengan nada bergurau pada sesi kempen di Bandar Labuk Batu 7 di sini, baru-baru ini.

Orang-orang dari luar Kinabatangan mungkin bertanya-tanya mengapa Bung mendapat sokongan kuat di Kinabatangan, tetapi penduduk setempat berpendapat bahawa dia adalah orang yang mengubah Kinabatangan dari hutan, ke sebuah kota kecil yang maju.

Bahagian yang paling maju di Kinabatangan, sebuah daerah yang lebih besar dari Pahang, adalah Kota Kinabatangan, yang terletak di tengah-tengah Lamag.

Lamag adalah salah satu daripada 13 kerusi baharu yang di DUN Sabah.

“Bung yang lakukan semua ini,” kata seorang penduduk tempatan, Mohd Nor Najam, 52, kepada Borneo Post. Dia merujuk pada transformasi Kota Kinabatangan.

Mohd Nor berkata pada tahun 1978, tempat ini dilitupi dengan pokok-pokok dengan akses jalan yang terhad.

“Dahulu, ketika kami ingin membeli bahan makanan, kami harus pergi ke Sandakan. Kami mengambil masa tiga hingga empat jam untuk sampai ke Sandakan kerana keadaan jalan sangat teruk. Kadang-kadang kami terpaksa bermalam di Sandakan.

“Kami tidak mempunyai mesin ATM atau bank ketika itu. Dengan inisiatif Bung, Kinabatangan memiliki bank pertamanya, Agro Bank, yang dilengkapi dengan mesin ATM, sekitar 10 tahun yang lalu. Sekarang kita mempunyai dua bank dengan penambahan bank BSN.

“Kami mempunyai jalan yang lebih baik sekarang dengan 75 peratus jalan yang menghubungkan Kota Kinabatangan ke Tongod dan Sukau diturap,” katanya.

Kota Kinabatangan hari ini mempunyai sekolah, hospital, balai bomba, balai raya dan kemudahan asas lain. Ia mempunyai sekitar sedozen deretan lot kedai dengan penyewa penuh; gabungan restoran, kedai perkakasan, kedai fesyen, dan pejabat agensi kerajaan.

Pada PRN esok Bung akan menghadapi empat lawan lain di Lamag termasuk Junny @ Karuak Abdullah (bebas), Mohd Ismail Ayob (Warisan), Sairin Abdul Rahman (Parti Perpaduan Rakyat Sabah) dan Razmnan Mayah (Parti Cinta Sabah).

Lamag mencatatkan 8,159 pemilih menurut data terbaru dari Suruhanjaya Pilihan Raya.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top