Bung Moktar Tawarkan Diri Jadi Orang Pertama Diuji Dengan Vaksin Covid-19

bung.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Moktar Radin dengan sukarela menawarkan diri untuk menjadi orang pertama di Malaysia yang menerima vaksin Covid-19 bagi tujuan menghilangkan keraguan orang ramai.

“Saya menawarkan diri untuk menjadi orang pertama yang diuji dengan vaksin ini apabila ia tersedia.

“Saya tidak takut kerana saya mahu sihat. Panglima perang mesti berada di garisan depan, ”katanya kepada Dewan Rakyat semasa membahaskan Belanjawan 2021 kementerian kesihatan hari ini.

Bung membuat tawaran itu sebagai reaksi balas terhadap Ahli Parlimen Sarikei (DAP), Wong Ling Biu, yang menceritakan pengalamannya dijangkiti virus itu.

Wong dimasukkan ke Hospital Sibu pada bulan Mac dan menghabiskan masa lebih dari sebulan dalam keadaan koma.

Wong, yang hari ini memperincikan kelemahan dalam rawatan pesakit Covid-19, telah bertanya apakah pihak kesihatan bersedia untuk menguruskan usaha menjalankan vaksinasi termasuk masalah logistik vaksin Pfizer yang perlu disimpan pada suhu -71 darjah Celcius.

Wong juga bertanya apakah ada ujian mengenai kesan sampingan vaksin, dan juga kesediaan kemudahan kesihatan awam di kawasan luar bandar seperti daerahnya di Sarikei.

Wong mengatakan dia mempunyai keraguan ketika doktor di klinik kesihatan Sarikei memberitahunya bahawa dia hanya mengalami gejala demam normal.

Beliau mengatakan seminggu kemudian, dia berjumpa dengan pakar swasta yang juga memberitahunya bahawa dia mengalami demam normal.

Menurut Wong ketika pergi ke Hospital Sarikei untuk ujian Covid-19, beliau diberitahu bahawa ia tidak mempunyai kemudahan seperti itu.

Beliau mengatakan bahawa desakannya untuk mengambil ujian itu ditolak, termasuk di Hospital Sibu, dan diberitahu bahawa ujian itu tidak perlu kerana beliau  tidak berhubungan dengan mana-mana pesakit Covid-19.

“Pada malam ketika saya dimasukkan ke Rumah Sakit Sibu, saya berada dalam keadaan koma. Bayangkan, jika saya tidak mendesak ujian Covid-19, saya pasti akan mati kerana mereka terus memberitahu saya bahawa saya hanya mengalami demam biasa. ”

Wong berkata, hospital kerajaan di Sarawak nampaknya berada dalam keadaan bingung, dan mengingatkan bagaimana Hospital Kuching menolak untuk melakukan ujian ke atas isterinya setelah dia positif Covid-19.

“Anak saya Jackie Wong, yang juga atlet kebangsaan, juga menjalani ujian Covid-19. Dia pada awalnya diuji postif, tetapi kemudian dia diuji negatif, ”katanya.

Tambahnya, kuarantin anaknya dilanjutkan hingga 73 hari sebelum dia dibenarkan pulang.

“Saya merasakan bahawa ahli keluarga saya dan saya dijadikan ‘tikus makmal’ ketika kami disahkan positif Covid-19.

Beliau seterusnya bertanya, jika negara sudah memiliki vaksin, siapa yang akan menjadi bahan ujian?

“Rakyat mahu vaksin diuji terlebih dahulu kepada ahli politik dan pemimpin kerajaan sebelum ia diberikan kepada rakyat. Adakah kita sudah bersedia? ” tanya Wong.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top