Bung Moktar Alu-alukan Cadangan Tubuh Majlis Presiden

bungg.jpg

Gambar fail

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin, percaya Gabungan Rakyat Sabah (GRS) perlu ada majlis presidennya sendiri.

Beliau berkata, majlis itu akan berperanan dalam membincangkan isu “sensitif”.

“Sekiranya ia mendatangkan manfaat dan memperkukuhkan kita, kenapa tidak? Saya rasa ada keperluan untuk majlis presiden supaya ketua parti boleh membincangkan antara satu sama lain secara lebih mendalam terhadap perkara yang tidak sesuai dibincangkan dalam kumpulan besar,” katanya sebagaimana dilaporkan FMT.

Bagaimanapun, Bung yang juga Adun Lamag dan timbalan ketua menteri berkata, perkara itu masih belum dibangkitkan dalam GRS.

Ditanya adakah semua pemimpin parti komponen GRS perlu menjadi anggota majlis itu, beliau berkata: “Kami akan memikirkannya apabila memutuskan untuk menubuhkan majlis itu.”

Semalam, Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin mencadangkan majlis presiden diwujudkan yang dianggotai ketua parti dalam kerajaan pimpinan Perikatan Nasional (PN) iaitu Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS), dan GRS.

“Ini penting kerana tidak semua ketua parti berada dalam Kabinet justeru menerusi mesyuarat ini ketua parti boleh menyalurkan pandangan masing-masing untuk dipertimbangkan dalam pelaksanaan dasar,” katanya.

Gabungan kerajaan Sabah terdiri daripada PN, BN dan PBS. PN Sabah merangkumi PPBM Sabah, STAR dan SAPP manakala BN merangkumi Umno, MCA dan PBRS.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top