Bung Mahu KKR Sabah Tunjukkan Komitmen Tinggi Hadapi Cabaran-Cabaran Baharu

Bung1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Menjelang tahun baharu 2022, pelbagai cabaran baharu sedang menanti setiap warga kerja Kementerian Kerja Raya Sabah(KKRS) yang menuntut komitmen yang tinggi untuk menempuhi serta mengatasi cabaran-cabaran tersebut terutamanya selepas berakhirnya pandemik Covid-19.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata, semua cabaran ini menuntut kesungguhan setiap warga kerja (KKRS) dalam memastikan kementerian tersebut  mampu menjadi peneraju dalam pengurusan fasiliti dan penyelenggaraan infrastruktur asas yang menjadi tanggungjawab besar  kementerian tersebut.

Menurut beliau, bagi melonjakkan industri pembinaan negeri, KKRS telah memperkenalkan Pelan Strategik KKRS 2021-2025  dalam merealisasikan Pelan Pembangunan Sabah Maju Jaya (SMJ)  2021-2025 seiring  dengan kerangka utama pembangunan negara  melalui Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB-2030)

“Dalam pelan ini, meningkatkan kecekapan tabir urus bagi memperkasakan pembangunan  insfrastruktur diletakkan sebagai teras pertama dan ianya dikuti dengan usaha memantapkan pengurusan  dan pelaksanaan projek jalan, jambatan dan bangunan serta memperkasakan  pengurusan bekalan air,” katanya.

Bung yang juga Menteri Kerja Raya berkata demikian dalam perutusannya kepada kakitangan KKR Sabah sempena tahun baharu 2022 yang dikeluarkan di sini hari ini.

Bung berkata, pelan strategik yang dibangunkan ini merupakan ‘game changers’ bagi memberangsangkan pembangunan negeri di masa hadapan dengan menjadikan JKR sebagai pemberi perkhidmatan bertaraf dunia dan pusat kecemerlangan di dalam bidang pengurusan aset, pengurusan projek dan perkhidmatan kejuruteraan melalui modal insan yang kreatif dan inovatif serta teknologi terkini.

“Justeru itu, sebagai agensi Kerajaan yang menyumbang kepada kecemerlangan pengurusan aset menyeluruh, JKR  akan bertanggungjawab dengan amanah yang dimandatkan untuk melaksanakan agenda memperkasakan pengurusan fasiliti dan penyelenggaraan setanding negara maju lain melalui sistem penyampaian perkhidmatan yang cemerlang,” katanya.

Sehubungan dengan itu, beliau berharap seluruh warga kerja di bawah KKR Sabah menetapkan resolusi yang bukan sahaja memberi manfaat kepada diri sendiri malahan turut mampu menyumbang kepada pembangunan negara.

“Resolusi tersebut akan turut memberi kesan positif kepada jabatan dan seterusnya membantu negara bagi mencapai status negara maju dan sejahtera menjelang tahun 2030 dengan terus mendukung matlamat Jabatan serta terus bekerja dengan ikhlas, amanah, berintegriti dan professional bagi menyokong Kerajaan dalam memajukan negara,” katanya.

Dalam perkembangan yang sama sempena kehadiran tahun baharu 2022 ini, Bung mengajak rakyat di negeri ini agar terus bersatu padu dengan menyokong kerajaan bagi memastikan kerajaan dapat meneruskan  tugas dan tanggungjawabnya kepada rakyat dengan membawa lebih banyak pembangunan terutamanya untuk memulihkan ekonomi negeri yang terjejas ekoran penularan pandemik Covid-19.

“Marilah kira raikan persamaan untuk memajukan negeri dengan meminggirkan perbezaan terutamanya ketika kerajaan meletakkan komitmen yang tinggi untuk memajukan negeri dan memulihkan ekonomi melalui beberapa sektor yang terjejas ekoran penularan pandemik Covid-19,” katanya.

 

 


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top