Bung Impikan SAFA Miliki Stadium Sendiri

Bung-Bola.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU : Jika semuanya berjalan mengikut perancangan, Sabah FA (SAFA) akan mempunyai stadium bola sepak sendiri pada masa hadapan.

Datuk Seri Panglima Bung Moktar Radin berkata ia adalah salah satu aspirasi beliau terhadap bola sepak Sabah apabila beliau dipilih sebagai presiden SAFA.

“Saya berharap pasukan bola sepak Sabah atau SAFA mempunyai stadium bola sepak sendiri.

“Ini sangat penting kerana ia (stadium) akan menjadi tanda dagangan kami dan sudah tentu ia dalam perancangan kami,” kata Bung kepada pemberita pada majlis perasmian kejohanan bola sepak bawah 18 tahun Piala Bung Moktar Radin (BMR) di Likas pada Sabtu.

Bung, yang juga timbalan ketua menteri, seterusnya berkata bahawa FA Negeri berharap dapat membincangkan perkara itu dengan kerajaan negeri.

Beliau berkata mereka akan berusaha mendapatkan tanah yang sesuai dan membangunkannya bagi membina bangunan kekal untuk SAFA.

Bung turut mendedahkan rancangan menaik taraf padang dan kemudahan bola sepak bukan sahaja di sini malah di seluruh negeri.

“Kita akan pastikan setiap daerah mempunyai kemudahan bola sepak terbaik dan tidak hanya bergantung kepada kemudahan yang terdapat di kompleks sukan.

“Dengan itu saya berharap kita dapat membangunkan pemain bola sepak berpotensi dari Sandakan, Tawau, Lahad Datu dan daerah lain di padang latihan yang sesuai,” tambahnya.

Mengenai pertandingan Piala BMR Bung berkata, antara objektif kejohanan yang bermula pada April lalu tetapi berdepan beberapa kelewatan akibat pandemik Covid-19 adalah untuk mencungkil bakat untuk skuad Piala Presiden (B-21) dan Piala Belia (B-19). tahun hadapan.

Beliau berharap kejohanan itu juga menjadi platform untuk mengeratkan hubungan dan menyatupadukan masyarakat berbilang kaum di sini.

Untuk rekod, 31 pasukan daerah memulakan Piala BMR pada April lalu di mana pasukan dibahagikan kepada lapan zon untuk memilih pasukan atau pemain terbaik beraksi di Grand Final lapan pasukan.

 

Sumber: Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top