KOTA KINABALU: Bekas Ahli Parlimen Gaya,Datuk Philip Yong Chiew Lip berkata Presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee boleh melakukan lebih banyak lagi sekiranya beliau mempunyai lebih banyak masa sebagai Ketua Menteri.
“Yong memegang jawatan hanya selama dua tahun (di bawah sistem penggiliran) dan selama tempohnya telah memperuntukkan tanah kepada banyak sekolah rendah Cina persendirian dan juga tanah kepada pelbagai etnik,” katanya dalam satu kenyataan, Jumaat.
Beliau juga membantah tuduhan Yong sebagai orang yang bertanggungjawab mengembalikan pajakan hak milik tanah dari 999 tahun menjadi 99 tahun.
“Dengan pilihan raya umum yang akan menjulang, tidak hairanlah lawan politik akan berusaha menyebarkan fitnah, mengelirukan dan memutarbelit untuk kepentingan mereka sendiri,” katanya.