Bukan Yong Yang Kembalikan 999 Tahun Kepada 99 Tahun

yong.jpg

KOTA KINABALU, 14 Jan -- Bekas Ketua Menteri Sabah Datuk Yong Teck Lee turut hadir di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu di sini hari ini pada hari pertama prosiding Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk menyiasat masalah pendatang tanpa izin asing di Sabah. RCI diberitahu bahawa kerajaan telah menubuhkan Unit Penempatan (Settlement Division) di Jabatan Ketua Menteri bagi menjaga hal ehwal pelarian dari Filipina di Sabah. -- fotoBERNAMA (2013) HAKCIPTA TERPELIHARA

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Bekas Ahli Parlimen Gaya,Datuk Philip Yong Chiew Lip berkata Presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee boleh melakukan lebih banyak lagi sekiranya beliau mempunyai lebih banyak masa sebagai Ketua Menteri.

“Yong memegang jawatan hanya selama dua tahun (di bawah sistem penggiliran) dan selama tempohnya telah memperuntukkan tanah kepada banyak sekolah rendah Cina persendirian dan juga tanah kepada pelbagai etnik,” katanya dalam satu kenyataan, Jumaat.

Beliau juga membantah tuduhan Yong sebagai orang yang bertanggungjawab mengembalikan pajakan hak milik tanah dari 999 tahun menjadi 99 tahun.

“Dengan pilihan raya umum yang akan menjulang, tidak hairanlah lawan politik akan berusaha menyebarkan fitnah, mengelirukan dan memutarbelit untuk kepentingan mereka sendiri,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top