Bukan Semua B40 Ditanggung Dapat Lesen Percuma

sekolah-memandu.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Kementerian Pengangkutan menjelaskan, kerajaan tidak dapat menanggung semua golongan B40 yang mahu mendapatkan lesen motosikal Kelas B2 dan lesen teksi, bas serta e-hailing, seperti diumumkan dalam Belanjawan 2023.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke menjelaskan, hanya individu daripada kategori itu yang berdepan kesulitan dari segi kewangan sahaja akan dipertimbangkan untuk menerima manfaat program berkenaan.

Bagaimanapun, katanya, mekanisme dan syarat itu akan diperincikan terlebih dahulu sebelum pengumuman dibuat.

“Yang pertamanya, bukan kita dapat tanggung untuk semua… sudah tentu kita tidak dapat tanggung semua. Yang dimaksudkan ialah mungkin kita ada program, inisiatif di mana kita memberikan bantuan untuk mengambil lesen ini kepada golongan B40 dan juga untuk pemandu yang ingin mendapatkan PSV (Lesen Vokasional Kenderaan) dan GDL (Lesen Perdagangan).

“Itu yang sedang kita akan bangunkan dari segi mekanismenya dan akan diumumkan bagaimana untuk memohon dan sebagainya.

“Ada peruntukan lebih RM4 juta untuk kita menampung perbelanjaan untuk membantu khususnya golongan B40 tetapi sudah tentunya bermaksud tidak semua orang yang mengambil lesen memandu akan dapat ditampung oleh kerajaan. Itu tak dapat kita buat.

“Yang paling penting ialah sudah tentu golongan sasar kita ialah golongan B40 di mana ada kekangan kewangan. Kita akan cuba perincikan bayaran bantuan tersebut,” katanya.

Beliau berkata demikan ketika diwawancara dalam program Ruang Bicara bertajuk Belanjawan 2023: Manfaat Sektor Pengangkutan yang disiarkan secara langsung menerusi saluran BernamaTV malam tadi.

Pada pembentangan Belanjawan 2023, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bahawa kerajaan menerusi program MyPSV bersetuju menanggung bayaran bagi mendapatkan lesen teksi, bas dan e-hailing bagi membantu kumpulan B40, khususnya dalam kalangan belia.- HMetro

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top