Buaya Ditembak Mati Di Sungai Daling, Sandakan

buaya.jpg

Gambar hiasan

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pihak berkuasa hidupan liar menembak mati seekor buaya sepanjang 2.4m yang menjadi kebimbangan penduduk di sebuah kampung di daerah pantai timur Sandakan, Sabah.

Penduduk, khususnya nelayan, telah melaporkan kehadiran reptilia itu di Kampung Sungai Daling kepada Jabatan Hidupan Liar (JHL).

Pegawai Jabatan Hidupan Liar Sandakan Hussein Muin berkata susulan aduan itu, mereka memasang perangkap di bawah jeti di Sungai Daling pada Isnin, di mana buaya itu sering dilihat oleh penduduk kampung.

“Pada hari berikutnya, seekor buaya jantan berukuran kira-kira 8 kaki (2.4m) panjang ditembak mati ketika cuba memakan umpan dalam perangkap,” katanya pada Rabu.

Bulan lalu, pihak berkuasa hidupan liar turut menembak mati empat ekor buaya dalam operasi selepas seorang lelaki diserang dan dibunuh oleh seekor buaya di Sungai Seguntor, juga di Sandakan.

Ini adalah antara siri-siri serangan di daerah-daerah di pantai timur Sabah selama ini.

Peningkatan serangan buaya ke atas penduduk kampung yang tinggal di sepanjang sungai di Kinabatangan, Beluran, Lahad Datu dan Tawau menimbulkan persoalan tentang mengimbangi keselamatan awam terhadap pemuliharaan reptilia.

Renjer Jabatan Hidupan Liar Sabah masih belum menemui mana-mana pihak yang menerima tawaran untuk mengeluarkan permit memburu buaya bagi mereka yang berminat dalam penternakan buaya, memaksa renjer Jabatan Hidupan Liar Sabah mengambil jalan keluar untuk menembak buaya di kawasan yang menimbulkan bahaya kepada penduduk kampung.

Pengarah Jabatan Hidupan Liar Sabah Augustine Tuuga berkata mereka hanya menembak buaya berhampiran kampung di mana orang ramai menggunakan sungai itu setiap hari.

“Ia tidak akan memberi kesan besar kepada keseluruhan populasi buaya di Sabah,” katanya, dalam satu temu bual bulan lepas.

Dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan dalam konflik manusia-buaya, dengan beberapa kes maut.

Oleh itu, Tuuga berkata jabatan itu telah melancarkan kempen kesedaran dengan komuniti sungai mengenai “boleh dan tidak boleh”. Ini termasuk memberi ceramah dan mengedarkan risalah mengenai langkah berjaga-jaga yang perlu diambil.

“Bukan mudah untuk menilai sejauh mana keberkesanan kempen kami. Orang ramai tiada pilihan selain menggunakan sungai untuk kehidupan seharian,” katanya.

Beliau menggesa penduduk kampung supaya lebih berhati-hati semasa melakukan aktiviti berhampiran sungai.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top