Bersihkan lumpur, kayu 8 km sehari dalam terowong stesen jana kuasa

Madius-SESB.jpg

DSP Wilfred Madius Tangau ketika meninjau pembersihan terowong stesen janakuasa hidro Tenom Pangi. (Kredit foto: FB Wilfred Madius Tangau)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kakitangan Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) dan kontraktor terpaksa menghabiskan masa dan menempuh jarak 8 kilometer keseluruhan untuk pergi dan balik berulang kali di dalam terowong stesen jana kuasa hidro Tenom setiap hari bagi membersihkan sisa lumpur dan kayu yang ada di situ sejak 2022.

HMetro dalam laporannya semalam memetik Pengerusi SESB, Datuk Seri Wilfred Madius Tangau sebagai berkata, kejadian berpunca bencana alam yang berlaku Oktober 2022 itu menyebabkan mini hidro Pangi, Tenom rosak.

“Kerja pembersihan itu perlu disiapkan segera sebelum stesen jana kuasa itu kembali beroperasi membekalkan tenaga elektrik tidak lama lagi.

“Jika semua kerja berjalan lancar, stesen itu dapat membekalkan semula 60 megawatt tenaga elektrik awal Jun ini kepada kawasan Keningau, Tambunan, Beaufort dan Tenom,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Menurut HMetro lagi Tangau berkata, lima kakitangan SESB dan kontraktor banyak menghabiskan waktu berada dalam terowong untuk mengeluarkan sisa kotoran dan kayu yang merosakkan rumah tenaga dan tangki surge stesen tenaga.

Tambah beliau, lawatan ke stesen jana kuasa itu dua hari lalu untuk melihat sendiri perkembangan kerja pembaikan yang giat dijalankan memberi harapan kemudahan itu dapat kembali beroperasi mengikut jadual.

Katanya, SESB bersama kontraktor juga berinovasi menggunakan kaedah tidak membabitkan sebarang kegiatan letupan menghancurkan batu besar untuk memudahkan proses mengalihkan.

Beliau berkata, dengan perkembangan terbaru itu, diharap kemudahan itu akan dapat beroperasi lebih awal.

“Mini hidro itu mempunyai tiga turbin dengan keupayaan membekalkan 25 megawatt tenaga elektrik setiap satu,” katanya.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top