BERSATU yakin rampas semula Sabah

ABDUL-KADIR-DAMSAL.jpg

Abdul Kadir

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yakin akan mampu merampas semula Sabah dan kerusi-kerusi yang hilang akibat pembelotan yang berlaku pada tahun lalu.

Kini, Bersatu Sabah telah kembali mengukuhkan pimpinan di peringkat bahagian apabila 24 daripada 25 bahagian telah ditubuhkan semula dengan barisan pemimpin dan ahli jawatankuasa baharu.

Setiausaha Bersatu Sabah, Abdul Kadir Damsal berkata, kesemua bahagian itu ditubuhkan semula selepas pemimpin-pemimpin terdahulu yang diketuai bekas Ketua Badan Pimpinan Bersatu Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor keluar secara beramai-ramai pada Disember tahun lalu.

Beliau berkata, dengan sokongan terhadap Perikatan Nasional (PN) yang semakin meningkat selepas pilihan raya di enam negeri di Semenanjung, beliau percaya sokongan rakyat Sabah terhadap PN juga akan meningkat.

Justeru, beliau yakin, Bersatu Sabah dan rakan komponen lain dalam PN Sabah sedang bersedia untuk mengambil alih semula pemerintahan Sabah pada pilihan raya negeri (PRN) akan datang.

Walaupun pada masa ini, Bersatu tidak mempunyai seorang pun Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) di Sabah namun, PN Sabah melalui parti komponen lain iaitu Parti Maju Sabah (SAPP) dan Pas mempunyai dua ADUN Dilantik.

Menurut beliau, selepas pengkhianatan yang berlaku pada hujung tahun lalu, Bersatu Sabah kembali mengukuhkan kedudukan di negeri ini dengan penubuhan semula barisan pimpinan di peringkat bahagian.

“Kami telah mengembalikan semula kekuatan dan kedudukan parti di peringkat cawangan dan bahagian,” katanya dalam satu kenyataan.

Abdul Kadir berkata, satu-satunya bahagian yang tidak terjejas dengan tindakan pemimpin Bersatu keluar beramai-ramai adalah Beluran yang diketuai oleh Datuk Seri Dr. Ronald Kiandee yang kini Ketua Badan Pimpinan Bersatu Sabah dan juga Naib Presiden Bersatu.

Kini, Ronald satu-satunya Ahli Parlimen Bersatu yang ada di Sabah selepas semua wakil rakyat Bersatu keluar parti.

Jelas beliau, sokongan terhadap PN semakin meningkat sejak PRN di enam negeri dan ia membuatkan ramai pihak dan individu ingin menyertai Bersatu. – Utusan Malaysia

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top