Berkayuh Dari Sandakan ke Sibu Untuk Bantu Pesakit Kanser

danny-goh.jpg

Danny Goh

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Lapan orang akan berbasikal sejauh 1,100km dari Sandakan ke Sibu bulan ini bagi mengumpul dana untuk Majlis Kanser Negara (Makna) bagi membantu pesakit kanser.

Mengetuai logistik dan krew sokongan untuk acara ‘Kayuhan untuk Kanser’ ialah Danny Goh, 56, yang telah melawan kanser tiroid tahap empat sejak 2016 dan kini menjalani kemoterapi oral.

“Acara ini dianjurkan oleh Persatuan Perubatan Malaysia (MMA), yang dipanggil ‘Cycle for Cancer’ dari 15 hingga 24 Julai.

“Sebagai penerima manfaat Makna, saya berharap usaha ini dapat menyentuh hati orang ramai.

“Sumbangan diperlukan untuk menyediakan sokongan untuk pelbagai keperluan pesakit kanser di negara ini,” kata Goh.

Menurut MMA, pada 2021 sahaja, Malaysia mencatatkan hampir 50,000 kes kanser dan ia dijangka meningkat dua kali ganda pada 2040.

Makna yang diasaskan pada 1994, merupakan salah satu persatuan terbesar yang membantu pesakit kanser dan keluarga mereka dalam memerangi penyakit di samping mengurangkan kesakitan dan penderitaan.

Pada 2020, RM15 juta bantuan disalurkan melalui Makna kepada hampir 7,000 pesakit kanser.

Menurut presiden MMA Dr Koh Kar Chai, persatuan itu ingin berkongsi sebahagian kecil daripada beban ini dengan mengumpul dana bagi tujuan tersebut.

“Kanser adalah penyakit yang memusnahkan kedua-duanya, individu dan masyarakat. Ia (biasanya) adalah keadaan yang tidak boleh diubati, berlarutan lama yang mempunyai kesan mental, emosi, fizikal dan kewangan yang serius.

“Dana yang dikumpul melalui Cycle for Cancer akan digunakan untuk menyediakan sokongan untuk pelbagai keperluan pesakit kanser di negara ini.

“Ramai di antara kita telah melihat cabaran yang dilalui oleh penghidap kanser dan orang tersayang. Kita berharap melalui usaha ini, kita akan dapat membantu meningkatkan kualiti hidup ramai yang dijangkiti penyakit itu,” katanya.

Sebagai pemula acara, MMA telah menjanjikan sumbangan sebanyak RM50,000 kepada dana tersebut.

Orang ramai boleh mengambil bahagian dengan menyumbang kepada ‘Kayuhan untuk Kanser’ atau dengan menyertai acara berbasikal.

Sumbangan boleh dibuat melalui pindahan wang ke bank UOB Yayasan MMA (1063 0577 41) dengan butiran transaksi – Derma CFC2022.

Bagi mereka yang ingin menyertai (sebagai penunggang basikal, penaja, atau sukarelawan) boleh e-mel di cfc2022@mma.org.my

 

Sumber: The Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top