Berita Baik Untuk Peminat Harumanis Di Sabah

harumanis.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Peminat mangga Harumanis di Sabah kini dapat menikmati buah tropika yang manis dan berair itu  kerana setengah tan produk ikon negeri Perlis itu telah diterbangkan ke sini semalam.

Penghantaran mangga Harumanis Perlis pertama melalui penerbangan AirAsia AK5104 dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) dimungkinkan melalui kerjasama antara Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) dan Ladang Airasia, anak syarikat AirAsia.

“Harumanis (industri) tidak hanya mampu meningkatkan pendapatan 2,415 petani di Perlis, tetapi juga membawa dampak besar pada ekonomi dan industri agro-pelancongan dan rantaian bekalannya di seluruh negara,” kata menteri MAF, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee pada upacara pelepasan penghantaran pertama Harumanis ke Sabah di KLIA2, yang turut dihadiri oleh Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes.

Pengiriman mangga Harumanis ke Sabah adalah sebahagian daripada kempen “Harumanis Returns” untuk mempromosikan buah, yang bermula pada 11 April.

Ronald berkata, Jabatan Pertanian telah mensasarkan pengeluaran mangga Harumanis di Perlis untuk mencapai 3.366 tan dengan nilai RM66.7 juta tahun ini, 50 peratus daripadanya akan dijual secara dalam talian melalui platform e-dagang, seperti Makanan Airasia, Airasia Segar dan agrobazaar dalam talian.

Sementara itu, pengurus besar ladang airasia S.Lalitha berkata penghantaran pertama Harumanis ke Sabah sebagai komoditi eksport dilakukan dengan memanfaatkan ekosistem dan teknologi kumpulan airasia seperti Teleport, serta platform e-dagang ] Makanan Airasia dan Airasia Segar.

Dia mengatakan bahawa sinergi dengan MAFI juga memungkinkan untuk menghantar Harumanis ke Sabah dalam 72 jam selepas penuaian untuk mengekalkan kesegarannya.

“Kami percaya bahawa teknologi dan digitalisasi tidak hanya akan menambah nilai bagi sektor pertanian, tetapi juga meningkatkan keseluruhan rantaian bekalan industri makanan negara dari pengeluaran hingga pengedaran dan penggunaan,” jelasnya.

Lalitha berkata, tujuan jangka panjang ladang airasia adalah memberikan nilai dan faedah yang lebih baik kepada ribuan petani Harumanis di Perlis sehingga mereka dapat menjana pendapatan lebih besar untuk penuaian mereka secara dalam talian dan di seluruh wilayah di masa depan.

Harumanis Perlis boleh dipesan secara dalam talian di Airasia Segar dan Makanan Airasia di Semenanjung dan melalui Foodpanda di Sabah. –Bernama

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top