Beri Juga Autonomi Kepada Sabah Bagi Projek Lebih RM50 Juta – Kiandee

kiandee.jpg

Dr Rpnald Kiandee

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Walaupun mengalu-alukan keputusan untuk memberikan autonomi penuh kepada Sabah untuk projek pembangunan sehingga RM50 juta, seorang pemimpin Bersatu di sini berkata ia juga perlu diperluaskan kepada projek berskala besar.

Naib Presiden Bersatu Datuk Seri Dr Ronald Kiandee dalam satu kenyataan pada Khamis berkata had yang ditetapkan hanya akan membolehkan Sabah dan Sarawak mengendalikan inisiatif pembangunan berskala lebih kecil.

“Selaras dengan semangat Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan pengiktirafan Jabatan Kerja Raya (JKR) di Sabah dan Sarawak sebagai jabatan teknikal, adalah wajar had itu dinaikkan ke tahap yang lebih tinggi (daripada RM50 juta) bagi membolehkan kedua-dua negeri Borneo mempunyai autonomi dalam melaksanakan projek pembangunan berimpak tinggi dan lebih besar,” kata Kiandee.

Beliau berkata walaupun pengiktirafan itu adalah satu langkah ke hadapan, negeri-negeri di Malaysia Timur juga memerlukan komitmen Kerajaan Persekutuan untuk menambah peruntukan tahunan bagi pembangunan supaya mereka boleh berkembang setanding dengan negeri-negeri lain.

Ini penting memandangkan kawasan luar bandar Sabah dan Sarawak masih ketinggalan dalam pembangunan infrastruktur fizikal dan asas, yang memerlukan peruntukan yang lebih besar.

Ahli Parlimen Beluran itu juga berharap pengiktirafan JKR Sabah dan Sarawak sebagai jabatan teknikal di bawah Arahan Perbendaharaan (AP 182), bermakna kuasa berkaitan diserahkan kepada negeri tanpa sebarang syarat.

Ini penting bagi membolehkan kerajaan negeri merancang pembangunan yang lebih cekap dengan mengurangkan birokrasi, tambah Kiandee.

“Pada masa yang sama, saya berharap pengiktirafan yang sama diberikan kepada Jabatan Pengairan dan Saliran di Sabah dan Sarawak,” kata beliau.

Berita asal: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top