Berhenti Buat Komen Untuk Menutup Kegagalan Sendiri, Kata Mandut Kepada Leiking

christoper-mandut.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Gesaan oleh Ahli Parlimen Penampang Datuk Darell Leiking baru-baru ini supaya Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili sendiri membuat aduan berhubung pemulangan 40 peratus hasil cukai yang dikutip dari Sabah adalah mengejutkan dan disifatkan sebagai “tidak matang dan tidak sesuai”.

Ketua Pemuda Parti Bersatu Sabah (PBS) Christoper Mandut berkata komen Leiking itu seolah-olah menutup kelemahan dirinya.

“Komen itu datangnya dari seorang bekas menteri persekutuan, saya terkejut bahawa dia tidak tahu peranan dan fungsinya sepanjang tempoh 18 bulan (menjadi anggota kabinet).

“Tambahan pula, ketika mereka berkuasa, mengapa mereka tidak menggunakannya? Mengapa menunggu sehingga sekarang dan menyalahkan orang lain atas kegagalannya sendiri?” tanya Mandut.

Beliau berkata sebagai sebahagian daripada barisan kabinet Persekutuan, Ongkili, yang juga Presiden PBS dan Ahli Parlimen Kota Marudu, bertindak sebagai fasilitator mengenai perkara itu dengan menyediakan platform untuk kedua-dua wilayah di Malaysia Timur itu membuat aduan mereka.

“Walaupun dia (Ongkili) orang Sabah, dia adalah Menteri Persekutuan dan sebahagian daripada Kabinet. Beliau tidak boleh dilihat berat sebelah kepada Kerajaan Negeri Sabah. Ia akan menjadi sangat tidak profesional untuk dia berbuat demikian. Dia mesti adil kepada kedua-dua pihak, Kerajaan Negeri dan Persekutuan,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Mandut berkata sejak Ongkili dilantik dalam portfolio itu, beliau telah mencapai lebih daripada pendahulunya, terutamanya dalam isu berkaitan hak Sabah dan Sarawak seperti yang termaktub di bawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

“Antara pencapaiannya ialah resolusi penting dan bersejarah bagi pindaan perlembagaan kepada Perkara 1(2) dan 160(2) yang berkaitan dengan status sama rata Sabah dan Sarawak, untuk mentakrifkan semula ‘persekutuan’, dan menginstitusikan 16 Sept sebagai Malaysia. Hari ini, penyerahan kuasa pengagihan gas petroleum cecair (LPG) di negeri ini dimeterai pada 1 Jun tahun lalu.

“Juga memperkasakan kedua-dua Kerajaan Sabah dan Sarawak untuk mengeluarkan lesen memancing laut dalam pada 18 Okt 2021.

“Dan pencapaian terbesar ialah kenaikan empat kali ganda dalam geran khas untuk Kerajaan Sabah, daripada RM26.7 juta kepada RM125.6 juta, yang akan dibayar mulai tahun ini,” kata Mandut, sambil menambah ini dicapai kerana kerja keras Ongkili, kegigihan dan komitmen untuk memenuhi hak rakyat Sabah dan Sarawak.

Beliau menegaskan bahawa Leiking harus terlebih dahulu bertanya kepada dirinya sendiri sama ada dia telah melakukan cukup untuk rakyat Sabah.

“Anda mempunyai peluang anda (sebagai menteri persekutuan) dan anda gagal. Jangan beri alasan bahawa masa anda singkat, kerana di mana ada kemahuan, di situ ada jalan … anda boleh melakukan sesuatu, tetapi keutamaan anda pergi ke tempat lain.

 

“Jangan salahkan kerajaan hari ini hanya kerana pentadbiran anda lemah. Fikir secara matang, tinggalkan perkara karut,” kata Mandut.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top