Berbekalkan Bot Dan RM50, ‘Abang Viva Viral’ Selamatkan Puluhan Mangsa Banjir

azwan-omar-banjir-viva-emel-pic-231221-4.jpg
Kongsi Bersama

“Saya datang nak tolong dengan ikhlas tak harap apa-apa pun, saya pun tak minta untuk jadi ‘viral’ sampai macam ni, orang masuk dalam internet semua. Jadi sumbangan yang saya terima itu saya akan salurkan semula kepada mangsa banjir,” itu reaksi Abang Viva Viral, anak muda yang keprihatinannya terhadap mangsa banjir menjadi buah mulut warga net sekarang.

Pemilik nama sebenar Azwan Omar itu hanya berbekalkan wang RM50 untuk bergerak ke Shah Alam bagi membantu menyelamatkan mangsa banjir selepas memohon cuti kecemasan daripada majikannya.

Dia membawa bot yang digunakannya untuk memancing dengan kereta Perodua Viva miliknya.

Keputusan spontan Azwan pada Sabtu lalu itu berjaya menyelamatkan nyawa puluhan mangsa yang terperangkap dalam kediaman mereka, susulan banjir yang disifatkan terburuk di Selangor.

Antara mangsa banjir yang diselamatkan Azwan adalah pasangan warga emas, termasuk suami yang lumpuh dan seorang ibu dengan bayi yang baharu dilahirkan.

Sejak lima hari lalu, Azwan mengalas perut dengan hanya roti dan air serta tidur dalam botnya, namun tekadnya untuk membantu mangsa banjir tidak luntur.

Kisah Azwan kini tular di media sosial.

Walaupun dijulang oleh warganet sebagai miskin wang tetapi kaya budi, Azwan tidak mendabik dada, sebaliknya bersedih memikirkan nasib mangsa yang diselamatkan dan juga mereka yang maut.

Sehingga laporan ini ditulis, 14 mayat mangsa banjir ditemui di Shah Alam dengan jumlah kematian keseluruhan di Selangor setakat ini seramai 24 orang.

Azwan tergerak hati untuk ke Shah Alam apabila mendapati keadaan banjir di Lembah Klang semakin memburuk, khususnya di Shah Alam.

“Ini jujur saya cakap, saya daripada Melaka hanya berbekalkan RM50, dengan RM50 itu saya beli minyak untuk bot RM20, dan RM30 saya guna untuk beli makanan seperti roti dan air untuk alas perut,” katanya ketika dihubungi FMT.

Azwan berkata, kepayahan yang dilaluinya tidak boleh dibandingkan dengan penderitaan mangsa banjir. Contohnya pasangan warga emas yang terpaksa minum air paip sahaja sebelum diselamatkan.

“Ahad lalu saya ada selamatkan pasangan warga emas, suaminya lumpuh bersama dua ekor anjing. Mereka kata memang tiada bot atau bantuan yang melalui kawasan perumahan mereka.

“Bantuan tak sampai pada mereka, mereka mungkin tidak tahu nak gunakan telefon pintar dan (mereka) tiada media sosial. Mungkin juga suara mereka tak cukup kuat untuk panggil pasukan menyelamat. Jadi sebelum bantuan tiba, mereka hanya minum air paip sahaja,” kata Azwan.

Azwan berkata, setiba di lokasi banjir Sabtu lalu, rasa sedihnya menebal apabila melihat sekumpulan mangsa duduk dalam kesejukan di bumbung rumah yang digenangi air menunggu bantuan.

Paling menyayat bagi Azwan ialah melihat seorang ibu yang baharu bersalin meredah banjir bersama bayinya.

“Itu yang paling saya tak boleh lupa. Masa saya selamatkan ibu itu, tak silap saya dia baharu lepas bersalin dan dua hari keluar hospital dengan bayinya.”

Azwan menyaksikan pelbagai keadaan lain yang menyedihkan, khususnya reaksi ahli keluarga yang terkandas apabila dimaklumkan tidak semua mereka boleh diselamatkan sekali gus.

“(Kita) boleh bayang perasaan mereka yang terpaksa berpisah dengan keluarga, sebab kami kena selamatkan wanita, warga emas dan kanak-kanak dulu. Jadi bayangkan isteri risaukan suami yang masih berada di lokasi banjir. Sampai ada yang dah siap-siap salam minta maaf,” ujarnya.

Usaha Azwan yang bekerja sebagai operator mesin, menyelamatkan mangsa banjir di Shah Alam dengan hanya berbekalkan RM50, mendorong orang ramai menderma wang kepadanya.

Namun dia keberatan menerima sumbangan itu, malah menggunakan sebahagian besar wang itu untuk menderma kepada pelbagai NGO yang turut membantu mangsa banjir.

Sebahagian wang itu juga diberikan kepada mangsa banjir yang lebih memerlukan.

 

Sumber: FMT

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top