Berakhirnya Spekulasi Bekas Ketua Hakim Bertanding di Moyog

malanjum.jpg
Kongsi Bersama

Sehingga saat-saat akhir menjelang pengumuman calon-calon Parti Warisan Sabah (Warisan) untuk pilihan raya kecil (PRN) Sabah oleh Datuk Seri Mohd Shafie Apdal semalam, nama bekas ketua hakim negara Tan Sri Richard Malanjum masih disebut-sebut bakal dicalonkan di DUN Moyog.

Sebelum itu, ketika mula-mula pecah khabar beliau akan menceburi politik, Malanjum dikatakan akan dicalonkan oleh Warisan untuk bertanding di Bingkor.

Tetapi kebelakangan ini spekulasi itu mengaitkan nama beliau dengan DUN Moyog pula.

Jika bukan di Moyog yang pada PRU lalu dimenangi calon Warisan Jennifer Lasimbang, beliau mungkin dicalonkan di Kepayan, satu lagi DUN dalam kawasan parlimen Penampang, yang sebelum ini diduduki kakak Jennifer, Jannie Lasimbang dari DAP.

Malanjum dikatakan diterima baik di kedua-dua kawasan DUN tersebut.

Tetapi apabila Shafie mengumumkan senarai calon semalam, nama Malanjum tiada di dalamnya.Kepayan kekal diberikan kepada DAP dengan Jannie sekali lagi menjadi calonnya, manakala di Moyog pula dicalonkan, Datuk Darell Leiking, yang juga ahli parlimen Penampang.

Dan cakap-cakap pun berbunyi, mungkin Malanjum disimpan untuk PRU 15 nanti untuk diturunkan di parlimen Penampang menggantikan Leiking. Jadi, apabila Shafie menjadi perdana menteri, mudahlah beliau dibawa ke pusat untuk membantu Shafie di sana.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top