Bekas Pengerusi Tetap UPKO Sertai STAR

Jeffrey-and-Richard-Malanjun.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Bekas Pengerusi Tetap UPKO, Datuk Michael Malanjun, yang sebelum ini menyertai Parti Cinta Sabah (PCS) kini menjadi Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) sebagai wadah perjuangannya.

Beliau bersama tujuh orang lan termasuk Presiden Majlis Datuk Negeri Sabah (MDNS) Datuk Cladius Roman dan bekas pengarah Jabatan Air Sabah Datuk Willis Anson menyerahkan borang keahlian mereka  kepada Presiden STAR Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan di ibu pejabat parti itu di sini.

Dalam ucapannya, Kitingan mengatakan beliau berharap lapan anggota baharu itu, yang terdiri daripada intelektual dan tokoh politik berpengalaman itu akan sama-sama bekerja keras untuk memperkasakan lagi STAR dan perjuangannya.

“Kebolehan kepemimpinan mereka telah terbukti dan pengalaman mereka akan memberi manfaat kepada parti. STAR gembira kerana mereka menyertai parti ini dan akan ada peranan untuk mereka dalam parti kami, ”katanya.

Malanjun yang meninggalkan Upko dan menyertai Parti Cinta Sabah (PCS) tahun lalu mengatakan bahawa beliau memilih untuk bersama STAR kerana objektif parti  itu sesuai dengan nilai perjuangannya.

Lebih jauh lagi, beliau mengatakan bahawa dia yakin pemimpin PCS tidak mempunyai arah yang jelas ke mana parti itu harus bergerak dan ini berbeza daripada STAR.

Sementara itu, Roman yang merupakan anggota kumpulan pemikir Parti Bersatu Sabah (PBS), berkata bahawa beliau memutuskan untuk menyertai STAR kerana yakin parti itu adalah platform yang sesuai untuknya terus berkhidmat kepada rakyat.

“Bagi saya, tidak ada yang salah dengan parti saya sebelum ini, tetapi adalah keputusan peribadi untuk menyertai STAR kerana saya ingin membantu rakyat memenuhi aspirasi mereka.

“Saya harap saya akan diberi peluang untuk melakukan ini melalui STAR,” katanya.

 

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top