Beberapa Akta Perlu Dipinda Jika Kerajaan Benar Penanaman Ketum, Hem – Bukit Aman

ayob-khan.jpg

Ayob Khan

Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Beberapa akta dan prosedur perlu dipinda jika kerajaan membenarkan penanaman ketum dan hem di negara ini, kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay.

Beliau berkata antara pindaan perlu dilaksanakan melibatkan Akta Racun Negara 1952, kerana ketum mengandungi bahan psikoaktif yang boleh menyebabkan leka dan lalai, serta Akta Kanun Tanah Negara 1965.

“Ketika ini menanam ketum tidak menjadi kesalahan tetapi apabila dipetik, diproses, dijual dan dieksport maka ia menjadi suatu kesalahan.

“Memandangkan kuasa mengurus tanah berada di bawah Senarai Negeri dalam Perlembagaan Persekutuan, maka ia juga perlu dipinda. Kita akur dengan sebarang keputusan kerajaan namun banyak prosedur dan proses perlu dilalui,” katanya pada sidang media di Bukit Aman di sini, pada Isnin.

Menurutnya, setakat ini ujian kesan penggunaan ketum hanya dibuat pada haiwan, tetapi di peringkat praklinikal sahaja namun ujian klinikal tidak dibuat ke atas manusia bagi mengenal pasti kesan sampingan.

“Banyak kajian perlu dibuat, contohnya ada mengatakan kalau tanam ketum akan dapat hasil kira-kira RM180 juta setahun.

“Bagaimanapun, kos lain perlu dilihat. Contohnya buat masa ini, kita ada kira-kira 130,000 penagih manakala 25 peratus daripadanya (36,000) akan diletakkan di bawah Pusat Pemulihan Penagihan Dadah Narkotik (Puspen),” katanya.

Selain itu, Ayob Khan berkata Agensi Antidadah Kebangsaan juga tidak mempunyai program khas pemulihan bagi penyalahgunaan ketum.

Semalam, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Zahidi Zainul Abidin dilapor berkata Kabinet memberi kebenaran, supaya perbincangan dilakukan pihaknya mewakili Parlimen Padang Besar dengan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mengenai kebenaran penanaman ketum dan hem bagi tujuan perubatan.

— BERNAMA

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top